Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Simulovaná nehoda autobusu se čtyřiceti zraněnými v Dolní Poustevně zaměstnala desítky záchranářů

Čtvrt hodiny po začátku desáté hodiny dopolední dne 11. září 2015 se na tísňové lince 112 rozezněl telefon. Oznamovatel roztřeseným hlasem uvedl, že byl svědkem nehody autobusu v Dolní Poustevně, nedaleko vlakového nádraží a uvnitř něj je zřejmě několik desítek zraněných osob.

Dolní Poustevnou a několika dalšími obcemi se za pár vteřin rozezněl zvuk sirén, operační středisko na místo vyslalo profesionální hasiče ze Šluknova a Varnsdorfu společně s jednotkami dobrovolných hasičů Dolní Poustevna, Vilémov, Velký Šenov a Mikulášovice. Stejně tak na místo vyjeli policisté s několika zásahovými vozy a posádky několika sanitek, včetně přívěsu pro hromadná neštěstí.

Hasiči se ve spolupráci s policisty okamžitě po příjezdu začali starat o zraněné a třídit je již v autobuse pomocí metody START, také za pomoci nové brašny s pásky, kterou by v budoucnu měly dostat jednotky profesionálních hasičů v Ústeckém kraji. Zdravotníci na nedaleké louce postavili stan jako shromaždiště zraněných, tam postupně hasiči na nosítkách všechny osoby transportovali, aby se jim dostalo potřebné péče.

Osoby, které toho byly schopné, se z autobusu dostaly pomocí hasičů samy střešními okny; ty zbylé hasiči vynosili po odstranění čelního a zadního okna. Jedno z těl muselo být z pod autobusu vyproštěno pomocí nafukovacích vaků.

Na autobusu přítomní hasiči samozřejmě provedli protipožární opatření a v prvotní fázi ho zabezpečili proti pohybu, aby se osobám ani zasahujícím hasičům nic nestalo. Další členové dobrovolných jednotek hlídali blízkou železniční trať, aby projíždějící vlak nenaboural do projíždějících záchranářských vozidel.

Po roztřídění zraněných osob a jejich odvozu do „nemocnice“ bylo cvičení ukončeno a krátce zhodnoceno.

Sdílet