Sobota 18. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedm desítek cvičících zachraňovalo osoby při páteční cvičné nehodě šesti osobních vozidel u Havířova

Sedm desítek cvičících a dvě desítky figurantů se zapojily v pátek 11. 9. 2015 dopoledne do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému (IZS) na okraji Havířova, kde byla simulována hromadná dopravní nehoda šesti osobních aut. Cílem bylo mj. zvládnout vyproštění, ošetření a přesun většího počtu zraněných do Nemocnice s poliklinikou v Havířově.

Do cvičení v Ostravské ulici (1/11) na hranici Havířova a Šenova se zapojily 3 jednotky hasičů se sedmi vozidly (2× HZS MSK – Havířov a Karviná, 1× JSDHO Šenov), Zdravotnická záchranná služba MS kraje, Policie ČR, Městská policie Havířov a Městská policie Šenov a personál havířovské nemocnice. Na místě zásah sledovali členové Krizového štábu Moravskoslezského kraje a pozorovatelé ze složek IZS.

Cílem bylo procvičit akceschopnost a koordinaci složek IZS při hromadné dopravní nehodě s velkým počtem zraněných, ověřit schopnost hasičů poskytnout první pomoc postiženým osobám a ještě záchranné a vyprošťovací práce a také připravenost Nemocnice s poliklinikou Havířov poskytnout rychlou, plynulou a dobře organizovanou zdravotní péči v případě mimořádné události spojené s výskytem hromadného postižení osob.

Na tísňovou linku Integrovaného bezpečnostního centra MS kraje nahlásila jedna ze zraněných cestujících v havarovaném autě nehodu šesti osobních automobilů. Celkem v nich jelo 22 osob, které představovalo 21 zručně namaskovaných figurantů (studentů Střední zdravotnické školy a VOŠ zdravotnické Ostrava) a 1 figurína. Mezi zraněnými a zaklíněnými osobami bylo několik cizinců, kteří nehovořili česky (rusky, anglicky, německy, španělsky).

Po příjezdu první jednotky HZS MSK a průzkumu velitel zvolil postup záchranných prací a určil místo shromaždiště pro ošetření zraněných osob a místo shromáždění těl. Hasiči stabilizovali vozidla a zabezpečovali je před případným požárem. Také se pustili do vyprošťování zraněných osob, někdy s pomocí hydraulických nástrojů, krčních límců a páteřních desek. Předávali je zdravotníkům, kteří je třídili podle charakteru zranění. Hasiči asistovali také při ošetřování zraněných na shromaždišti a třeba i při roznášení teplých dek.

Zdravotníci ZZS MSK ošetřovali ve spolupráci s hasiči zraněné již v havarovaných vozidlech a také na shromaždišti, třídili zraněné podle charakteru zranění a určili priority transportu do nemocnice, kam je také posléze odváželi. Policie ČR odkláněla dopravu. Personál nemocnice se snažil takový nápor nových pacientů zvládnout. Nehodu nepřežily 4 osoby, 18 jich bylo zraněno s různou závažností zranění.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet