Úterý 14. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při sváření lepenky chytla střecha rodinného domu v centru Vrchlabí

Šest jednotek hasičů likvidovalo v sobotu 12. září 2015 až do pozdních nočních hodin rozsáhlý požár rodinného domu ve Vrchlabí na Trutnovsku. Událost byla na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje ohlášena v 18:23 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Vrchlabí, Trutnova a ze stanice Jilemnice sousedního Libereckého kraje. Dále byly povolány jednotky dobrovolných hasičů z Vrchlabí 3 – Podhůří, Špindlerova Mlýna a Hostinného.

Při příjezdu první jednotky na místo určení hořela střecha rodinného domu o dvou nadzemních podlaží, který se nacházel v centru města. Oheň jako první zpozorovali sousedé, kteří upozornili majitelé domu. Ti se dostali bezpečně ven a zavolali hasiče. Požár byl již ve třetí, předposlední fázi hoření a od střechy se dostal i do půdního prostoru, kde bylo uskladněno velké množství nejrůznějších věcí.

Hasiči ihned nasadili několik vodních proudů nejen na hašení samotného požáru, ale také na ochranu okolních objektů. Po příjezdu trutnovských hasičů byla ustavena automobilová plošina a zásah probíhal také z výškové techniky. Zasahující hasiči dostali požár pod kontrolu ve 20:38 hodin.

Rozebírání zničené střechy a dohašování skrytých ohnisek požáru pokračovalo až do jedné hodiny v noci, kdy byl uhašen. Do ranních hodin zůstala na místě místní jednotka dobrovolných hasičů, která prováděla dohled nad požářištěm. Oheň zničil kompletně celou střechu, půdní prostor a hasebními pracemi došlo k částečnému zasažení obytných prostor domu.

Hmotná škoda způsobená požárem byla předběžně odhadnuta na 1,5 milionu korun, uchráněné hodnoty činí tři miliony korun. Šetření prokázalo, že požár způsobil sám spolumajitel domu, který opravoval střechu. Při sváření lepenky došlo ke vznícení střechy. Událost se obešla bez zranění.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet