Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Slezskoostravském hradě proběhl osmý ročník soutěže Hrad žije první pomocí

Slunečné počasí provázelo osmý ročník soutěže Hrad žije první pomocí, která je určena nezdravotnickým složkám IZS. Již tradičně soutěžní týmy měřily své schopnosti a znalosti na několika stanovištích v areálu Slezskoostravského hradu a přilehlém okolí, na malé i velké návštěvníky pak čekal bohatý doprovodný program. Letošními vítězi se stali dobrovolní hasiči z Hlučína.

Na soutěži, kterou pořádá Záchranný tým ČČK Ostrava, se letos utkalo celkem deset týmů, které čekalo jedenáct stanovišť. Na těch namaskovaní figuranti a figurantky simulovali různá zranění a situace, se kterými se soutěžící museli vypořádat za bedlivého dozoru rozhodčích. Ti bodovali samotný postup poskytování první pomoci, provedení a také například spolupráci jednotlivých členů soutěžních družstev.

O jakou situaci se jedná, poznali soutěžící vždy až bezprostředně po zahájení jednotlivých etap. Na stanovištích s názvy Transport maratón, Povodeň, Discoteque, Druhá strana, Taková normální rodinka, Kovárna, Pěstoun na výletě, Freedom taxi, Hradolezci, Fakíři a Zahradníci se mohli potkat s poskytováním první pomoci při požití toxické látky, při popáleninách, různých typech zranění, nebo s větším počtem zraněných osob při dopravní nehodě. Nechyběla také nutnost zpacifikovat agresivní osobu.

Na malé i velké návštěvníky již tradičně čekal bohatý doprovodný program. Taneční vystoupení, ukázka práce Městské policie Ostrava, Celní správy, nebo báňských záchranářů. Pro děti byla připravena soutěžní trasa, na které plnily různé úkoly, spojené s prevencí a první pomocí. Mezi informačními stánky nechybělo Krevní centrum Ostrava, nebo Hasičský záchranný sbor Moravskoslezské­ho kraje.

Pět nejlepších týmů 8. ročníku soutěže Hrad žije první pomocí:

  1. JSDH Hlučín
  2. Speciální pořádková jednotka Policie ČR – Moravskoslezský kraj (tým III)
  3. HZS MSK – Karviná
  4. Speciální pořádková jednotka Policie ČR – Moravskoslezský kraj (tým II)
  5. Městská policie Ostrava
hasici.tv
Sdílet