Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Nymbursku zachraňovali nemocnou slonici

Neobvyklá záchranná akce se odehrála v sobotu 13. září 2015 odpoledne v obci Benátecká Vrutice na Nymbursku. Hasiči byli požádáni veterinárním lékařem o pomoc při záchraně samice slona indického. Zvíře vlivem zdravotní indispozice ulehlo na zem a svými silami nebylo schopno se znovu postavit na nohy.

Na místě zasahovala jednotka ze stanice HZS Benátky nad Jizerou s CAS 20 – T 815 Terrno. Po příjezdu k události hasiči nejprve rozebrali část velkého stanu, kde byla slonice ustájena. Na místo přijela také jednotka ze stanice HZS Nymburk s VYA 20 – T 815.

Podle pokynů lékaře hasiči slonici pomocí popruhů a automobilového jeřábu šetrně postavili na přední nohy. Kvůli řádnému prokrvení končetin ji nechali chvíli stát a pouze ji podpírali, aby znovu neulehla. Na zadní nohy si pak slonice už pomohla sama.

Jednalo se o třicetiletou drezurovanou slonici v hodnotě 3 mil. korun a váze bezmála 3 a půl tuny. Veterinář hasičům vyjádřil poděkování a zároveň i přesvědčení, že zvíře bude v pořádku žít dalších alespoň třicet let.

Sdílet