Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální i dobrovolní hasiči cvičí hašení za pomoci letadla

Blížící se letní sezóna a období sucha jsou důvodem k sérii cvičení hasičů ve spolupráci s leteckou hasičskou službou. Cvičení jsou plánována ve všech okresech Zlínského kraje a profesionální hasiči mají zájem především o proškolení jednotek sboru dobrovolných hasičů, které jsou nejčastěji volány právě k doplňování vody do letadla. Dne 11.6. proběhlo cvičení u Uherského Ostrohu, 16.6. pak u Valašského Meziříčí.

Po příjezdu jednotek na letiště se hasiči vždy seznámí se systémem plnění letadla Zlin Z 137 T, které je schopno pojmout tisíc litrů vody. Hasiči musí být schopni na letišti obsloužit uzavření poklopu vodní nádrže a její naplnění přes napouštěcí systém.

Hasicí letadlo převedlo vždy dva shozy vody nad volnou nebo zalesněnou plochou. Letecká hasičská služba má domovské letiště v Holešově, odkud vylétá nejen na hasební práce, ale i na preventivní průzkumné lety. Další cvičení hasičů jsou plánována na oblast Hostýnských vrchů na Kroměřížsku, ale také v oblasti Vizovických vrchů na Zlínsku.

Hasiči vítají pomoc letecké hasičské služby, která je nenahraditelná v oblastech těžko přístupných terénů a zalesněných úseků v celém Zlínském kraji. S tímto typem letounu je možné na jedno natankování paliva pracovat asi devadesát minut.

Podobná cvičení jsou ve Zlínském kraji organizována již třetím rokem. V posledních letech byl tento způsob hašení využit u několika požárů lesů a v přírodním prostředí celého regionu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet