Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bezpečná Šumava přilákala v roce 2015 na Slunečnou u Prášil přes tisícovku návštěvníků

V sobotu 19. září 2015 připravila Informační a strážní služba Správy Národního parku Šumava (ISS NP) ve spolupráci s Odborem letecké záchranné služby a urgentní medicíny Armády ČR již pátý ročník akce Bezpečná Šumava.

Tradičně se na Slunečné u Prášil sešli všichni, kteří se starají o bezpečí obyvatel šumavských obcí a návštěvníků Národního parku. Kromě hlavních organizátorů, pracovníků ISS NP a Letecké záchranné služby Líně, se představily veřejnosti i složky Integrovaného záchranného systému (HZS, PČR, ZZS) a ostatní subjekty podílející na bezpečnosti.

Akce Bezpečná Šumava měla hvězdnou záštitu Ministra vnitra Milana Chovance, hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse, hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly a poslance Parlamentu ČR Igora Jakubčíka. Akci dále kromě jiných podpořil starosta Prášil Libor Pospíšil i starostové obcí Národního parku.

Během dne si přes tisíc návštěvníků prohlédlo, s jakým vybavením pracují ti, kteří se starají o jejich bezpečnost a případnou záchranu na Šumavě. Dynamické ukázky zahájili policejní kynologové, dále policisté a URNA zadrželi „nebezpečného pachatele“ prchajícího před spravedlností v autě a „zločince“, který vykrádal chatky, hasiči se slanili z třicetimetrové výšky, a protože největší pozornost a zájem vzbuzoval vrtulník LZS Líně, předvedl se během dne hned dvakrát s leteckými záchranáři – hasiči, PČR, a ISS. Vrcholem programu pak byl společný zásah při simulované záchraně osob zavalených sutí.

Smyslem akce Bezpečná Šumava bylo ukázat, že všichni záchranáři, kteří se nějakým způsobem podílí na záchraně života a zvýšení bezpečnosti v území, jsou sehraný tým. A obzvlášť to platí v Národním parku Šumava. Na rozsáhlém a členitém území, které se rozprostírá přes tři státy a v České republice přes dva kraje, jeden záchranářský tým neznamená nic. Životně důležitá je spolupráce.

Bezpečná Šumava je prezentačně bezpečnostní akce, která tak jako stejnojmenný projekt realizovaný od roku 2010 naplňuje cíle ochrany života, zdraví, životního prostředí a majetku na území Národního parku Šumava. Projekt Pořízení moderní techniky a technologií, který je součástí Bezpečné Šumavy, byl Ministerstvem pro místní rozvoj vyhodnocen jako jeden z deseti nejlepších z Integrovaného operačního programu.

Součástí Bezpečné Šumavy 2015 byla odborná konference na téma „Rychlejší než smrt“ Urgentní péče a přednemocniční neodkladné péče, kterou pořádala Česká lékařská komora Plzeň-jih a Odbor letecké záchranné služby a urgentní medicíny Armády ČR ve spolupráci se Správou NP Šumava.

Složky integrovaného záchranného systému tak společně za podpory krajů a obcí naplňují Deklaraci společného postupu dosažení a udržení bezpečnostního standardu na území Národního parku Šumava.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet