Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičný únik kyseliny v hodonínské elektrárně zaměstnal hasiče, simulováno bylo i zranění pracovníka obsluhy

Únik většího množství kyseliny chlorovodíkové v areálu Elektrárny Hodonín a zranění pracovníka obsluhy si vyžádal v pátek 18. září 2015 dopoledne výjezd hodonínských hasičů. Zásah dokonale prověřil souhru všech složek řešících tuto mimořádnou událost.

To byl ostatně hlavní cíl havarijního cvičení, které celou situaci věrně navodilo. Hodonínská elektrárna ročně vyrobí zhruba 400 milionů kWh elektřiny a 550 TJ tepla. Polovina těchto objemů pochází z ekologického spalování biomasy.

Zvuk sirény se hlasitě rozezněl v prostorách hodonínské elektrárny a obsluha největší výrobny energie na jihu Moravy začínala tušit, že tento pátek proběhne netradičně. Všechno způsobila netěsnost potrubí zásobních nádrží kyseliny chlorovodíkové umístěné u objektu Chemické úpravny vody.

Současně došlo i ke zranění jednoho z pracovníků obsluhy elektrárny. Okamžitě byl informován směnový inženýr, který po ověření na svém mobilu rychle vyťukal známé trojčíslí 112 a alarmoval místní jednotku Hasičského záchranného sboru s podezřením na únik chemikálie.

V areálu elektrárny mezitím proběhla podle pokynu směnového inženýra částečná evakuace. Dále zajistil informování a svolání Havarijního štábu lokality a vyrozuměl příslušné vnější orgány.

Všechno působilo naprosto věrohodně a jen informace na začátku a konci každého hlášení prozrazovala, že v plném proudu je právě havarijní cvičení věrně simulující bezpečnostní incident. Hasiči následně provedli rychlé vyproštění zraněného a lokalizaci uniklé kyseliny chlorovodíkové.

Havarijní cvičení se zaměřilo na ověření postupů a činností uvedených v Plánu havarijní připravenosti, podle kterých postupuje obsluha elektrárny Hodonín při řešení mimořádné události.

Bezpečnost provozu v našem provozu je pro nás prioritou. Vzhledem ke stále rostoucím nárokům na její zajištění je nesporným přínosem, že si osazenstvo Elektrárny Hodonín ve spolupráci se složkami Integrovaného záchranného systému mohlo nanečisto vyzkoušet postupy při likvidaci této havárie,

ocenil téma i účastníky havarijního cvičení Radek Kučera, manažer výrobní jednotky Hodonín.


Důležitou součástí havarijního cvičení bylo ověření činnosti směnového inženýra při vzniku mimořádné události, vyrozumění zaměstnanců, vyhlášení evakuace a zajištění jejího průběhu, spolupráce se členy požární hlídky a pracovníky bezpečnostní agentury, aktivace členů Havarijního štábu a informování příslušných vnějších orgánů vně elektrárny o mimořádné události.

Dnešní havarijní cvičení prokázalo, že obsluha a zaměstnanci hodonínské elektrárny jsou velmi dobře připraveni zvládnout a řešit mimořádnou událost. Za necelých 60 minut bylo možné akci ukončit s následným kladným hodnocením,

shrnul havarijní cvičení specialista útvaru Havarijní připravenost ČEZ, a. s., Josef Tisoň, který má na starosti přípravu a realizaci havarijních cvičení na klasických a vodních elektrárnách skupiny ČEZ.


Havarijní cvičení na Elektrárně Hodonín patří do pestrého kalendáře akcí podobného druhu. Loni se na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ v České republice uskutečnilo 23 cvičení, podobnou porci zvládají obsluhy elektráren i spolupracující hasiči, policisté i další členové integrovaného záchranného i letos.

Elektrárna Hodonín ročně vyrobí zhruba asi 400 milionů kWh elektřiny. Necelá polovina tohoto objemu vzniká spalováním biomasy, pro které elektrárna disponuje velice kvalitním zázemím. Jeho úroveň je od letošního roku možné posoudit díky virtuální prohlídce elektrárny .

Vedle analytické laboratoře patří k základním prvkům moderního provozu v Hodoníně třídič biomasy a především unikátní vzorkovač biomasy na spotřebě vyvinutý ve spolupráci útvaru výzkumu a vývoje společnosti ČEZ, a. s., výrobních specialistů hodonínské elektrárny a firmy ORGREZ Brno.

„Hodonínská elektrárna současně ročně produkuje 550 TJ tepla, z toho 350 TJ pochází z biomasy,“ upřesnil Radek Kučera. Elektrárna je také evropským unikátem v dodávce přeshraničního tepla. I v loňském roce ho totiž dodala do slovenského města Holíč zhruba 90 000 GJ.

Martin Schreier, mluvčí Skupiny ČEZ pro obnovitelné zdroje
Eva Kalužíková, interní komunikace ČEZ
Sdílet