Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z karlovarského letiště budou mít novou stanici, vyjde na necelých třicet milionů

​Rada Karlovarského kraje schválila na svém pondělním zasedání výsledky zadávacího řízení na výstavbu nového objektu Záchranné a požární služby na Letišti Karlovy Vary. Pokud půjde vše podle plánu, se stavbou se začne na začátku listopadu a hotova by měla být do října příštího roku.

Do otevřeného výběrového řízení se přihlásilo celkem šestnáct společností. Vítězem se stala firma JURICA s nabídkovou cenou 26,6 milionu korun bez DPH.

Touto stavbou získá letiště moderní stanici záchranné a požární služby, která odpovídá požadavkům na zabezpečení bezpečnosti civilního provozu ve 21. století. Stavba samotná neznamená jen prosté nahrazení stávající stanice, ale je předpokladem pro další modernizaci letiště,

uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

Financování stavby je zajištěno zejména z části nájemného ve výši 20.376.747 Kč bez DPH, které bude společností Letiště Karlovy Vary s.r.o. uhrazeno Karlovarskému kraji nejdéle v termínu do 31. 12. 2015 (jedná se o nájemné za období let 2013 až 2015), prostředky získanými z převodu pozemků letiště do vlastnictví ŘLP ČR, s. p. ve výši 333.821 Kč a zbylá část (cca. 6 milionů Kč bez DPH) bude hrazena přímo investorem, tj. Karlovarským krajem.

Vlastní realizace výstavby nové stanice bude probíhat za plného provozu letiště a je proto pochopitelné, že výstavba bude klást zvýšené nároky na zajištění provozní bezpečnosti.

Stanice bude umístěna východně od stávajících objektů letiště, v optimální poloze vůči vzletové a přistávací dráze, což zajistí vynikající dosažitelnost všech oblastí letiště v případě nutnosti zásahu,

doplnil ředitel letiště Václav Černý.

Hlavní část stavby tvoří samotný objekt stanice, který tvoří dvoupatrová budova, ve které se nachází garáž s 8 parkovacími místy pro zásahová vozidla a administrativní část s prostory pro jednotku hasičů ve službě. Výrazným prvkem stanice ZPS bude prostor operačního dispečinku, který umožňuje dokonalý rozhled po celém letišti.

V rámci stavby budou dále vybudovány nová spojovací komunikace na pojezdovou dráhu TWY A a zpevněné plochy v okolí objektu včetně parkoviště pro 4 osobní automobily.

Dále dojde k napojení objektu na stávající inženýrské sítě, připojení k datovým rozvodům a v rámci ochrany životního prostředí bude pro objekt vybudována nová čistička odpadních vod a odlučovač ropných látek. Objekt bude využíván i dalšími subjekty, například zde budou sídlit psovodi služby cizinecké policie.

Sdílet