Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třídenní cvičení Zóna 2015 v okolí Temelína skončilo, podílely se na něm složky IZS i armáda

Tornádo ničí střechu strojovny prvního bloku elektrárny Temelín. Trosky poškozují turbínu a dochází k požáru. Touto fiktivní událostí začalo v Temelíně třídenní havarijní cvičení.

Vedle padesátky odborníků z Temelína se do cvičení zapojí i složky Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje. Cvičit budou i krizové orgány na celostátní úrovni.

Pro aktivní zapojení složek krizového řízení museli temelínští odborníci scénář cvičení vyhrotit a elektrárnu virtuálně přivést do stavu nejhorší havárie. V situaci, kdy bezpečnostní systémy mají ještě několik dalších pojistek, to není vůbec jednoduché.

Muselo být vyřazeno všech dvanáct způsobů elektrického napájení, praská důležité potrubí v jaderné části elektrárny a selhávají čtyři, dvakrát jištěné, systémy chlazení reaktoru. Po několika hodinách dochází k fiktivnímu úniku radioaktivity z ochranné obálky (kontejnment).

Scénář událostí v Temelíně je záměrně zvolen tak, aby byl důvod pro aktivaci Integrovaného záchranného systému. To znamená, že simulujeme souběh mnoha selhání technologie, který vyústí v únik radioaktivních látek do okolí. V Temelíně děláme maximum proto, abychom to reálně nikdy nepotřebovali, nicméně i pro tyto případy je potřeba mít nastaven systém. A cvičení pak ověřují jeho funkčnost,

říká Iva Kubáňová, ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ.

Pro elektrárnu jde letos už o šesté z devíti cvičení. I tentokrát bude situaci řešit havarijní štáb elektrárny. Zítra se do cvičení zapojí mobilní monitorovací skupiny. Jejich posádky však budou pouze v pracovním oblečení.

Aby nedošlo ke zbytečné panice, tak pracovníci své ochranné obleky nechají ve vozidlech. Procvičí si odběr vzorků nebo měření radioaktivity v dané oblasti.

Ve čtvrtek pak havarijní štáb elektrárny činnost ukončí.

22.09.2015 12:30

Krizový štáb kraje cvičně řeší mimořádnou událost v Jaderné elektrárně Temelín (ETE). V návaznosti na scénář cvičení zadal hejtman Jiří Zimola úkoly jednotlivým členům krizového štábu.

Hejtman Zimola zároveň požádal předsedu vlády o vyhlášení nouzového stavu pro celý Jihočeský kraj a to s okamžitou platností. Zároveň pověřil ředitele složek IZS konkrétními úkoly v rámci řešení mimořádné události.

Mezi priority patří:

  • Informovat o situaci okolní kraje i obce.
  • Obce v zóně havarijního plánování se mají postarat o trvale žijící obyvatele, kteří se nemohou vrátit do svého bydliště v zóně havarijního plánování.
  • Informovat dopravce, zveřejnění informací o omezeních na komunikacích.
  • Zabezpečit náhradní jízdní řády pro autobusy a vlaky mimo zónu havarijního plánování.
  • Informovat zdravotnická zařízení a zajistit přednemocniční neodkladnou péči pro obyvatelstvo v zóně havarijního plánování.
  • Ukončení varovných relací, po kterých bude následovat informace a pokyny obyvatelstvu pro realizaci konkrétních opatření.
  • Zprovoznění zelené linky 800 100 450, na kterou mohou volat obyvatelé.

Aktuální situace při cvičení v ETE – cvičení Zóna 2015

Jaderná elektrárna Temelín (ETE) cvičně řeší mimořádnou událost na I. výrobním bloku. Požár, který vypukl po zřícení střechy strojovny, byl uhašen. Nejsou evidovány žádné ztráty na životech. Vlivem řady poruch však I. blok ztratil veškeré elektrické napájení a způsoby chlazení reaktoru. Ve 12 hodin měřící systémy zaznamenaly únik radiace mimo ochrannou obálku reaktoru.


Aktuální informace při cvičení od HZS JčK – cvičení Zóna 2015

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje (HZS JčK) reagoval na vzniklou situaci tím, že žádá obyvatele ze zóny havarijního plánování, kteří se v současné době nacházejí mimo zónu a z důvodu uzavření zóny se nemohou vrátit domů, aby se přihlásili na obecním úřadě obce s rozšířenou působností, kde jim budou poskytnuty bližší informace a případně i zabezpečeno ubytování.

Jejich rodinní příslušníci v zóně havarijního plánování jsou v současné době ve školkách, školách a zaměstnáních ukryti a nebezpečí jim nehrozí.

HZS JčK prověřil evakuační trasy a místa dekontaminace, zaktivoval jednotky předurčené pro dekontaminaci a trvale informuje prostřednictvím operačního a informačního střediska o vývoji situace krizové štáby kraje a obcí s rozšířenou působností, složky IZS a územní správní úřady. Prověřil dostupnost a akceschopnost svých sil a prostředků.


Aktuální informace při cvičení od ZZS JčK – cvičení Zóna 2015

Zdravotnická záchranná služba JčK (ZZS JčK) zvýšila pohotovost svých sil a prostředků. Zajišťuje přednemocniční neodkladnou péči pro obyvatelstvo v zóně havarijního plánování vyčleněnými a proškolenými posádkami ZZS. Zároveň informovala o situaci ZZS okolních krajů a zahájila přípravy zprovoznění záložního zdravotnického operačního střediska.


Aktuální informace při cvičení od PČR – cvičení Zóna 2015

Podle pokynů velitele zásahu uzavřela policie dnes v 11.20 hodin zónu havarijního plánování v perimetru 13 kilometrů. Stanoviště na komunikacích jsou obsazeny hlídkami policie. Veřejnost je povinna dbát pokynů policistů, do zóny není povolen vstup ani vjezd.

Jihočeská policie také soustavně prověřuje plánované evakuační trasy. Trasy jsou průjezdné až do předurčených míst dekontaminace. Evakuační trasa pro zaměstnance elektrárny má dopravní omezení zúžené jízdní pruhy na silnici I/20 v délce cca 800 m – obchvat Vodňany. Provoz je plynulý – netvoří se kolony.

22.09.2015 17:00

Krizový štáb kraje pokračuje v cvičném řešení následků mimořádné události v souvislosti s havárií na I. bloku v Jaderné elektrárně Temelín (ETE), ze které momentálně unikají radioaktivní látky. Personál elektrárny se snaží tento únik zastavit. Vývoj situaci neustále sledují pracovníci ETE a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

V této souvislosti přijal předseda vlády žádost hejtmana Jiřího Zimoly a vyhlásil nouzový stav pro celý Jihočeský kraj. Platit začne dnes – v úterý 22. září, od 19 hodin a potrvá do 21. října.

Na základě informací poskytnutých složkami IZS a dalších členů krizového štábu vydal hejtman Zimola další opatření k zabezpečení zdraví a majetku obyvatel.

Zatím stále trvá ukrytí obyvatel v celé 13kilometrové zóně havarijního plánování. Případnou evakuaci obyvatel z obcí této zóny určí SÚJB ve svém doporučení krizovému štábu kraje na základě výsledků měření radiace.


Aktuální situace při cvičení v ETE – cvičení Zóna 2015

Elektrárna Temelín dál intenzivně řeší situaci, ke které došlo následkem tornáda a sledem dalších poruch. Havarijním týmům se podařilo zprovoznit elektrické napájení vybraných bezpečnostních systémům prvního výrobního bloku a pracují na snížení tlaku v kontejnmentu.

Monitorovací systémy nicméně potvrdily mírně zvýšenou radioaktivitu jak na okraji areálu elektrárny, tak v jejím okolí. Nejvyšší hodnota byla zaznamenána krátkodobě v měřící stanici Litoradlice, kdy dosáhla hodnoty 0,5 milisievertu, což je hluboko pod dávkami, kterým jsou vystaveni lidé například při lékařských vyšetřeních (cca třikrát nižší, než běžný rentgen ruky).

Představitelé elektrárny zároveň také potvrdili, že v průběhu řešení mimořádné události nebyly zaznamenány žádné ztráty na životech. Druhý výrobní blok je v provozu a zajistí elektřinu pro zprovozňované bezpečnostní systémy. Elektrárně poskytl pomoc Krizový štáb Skupiny ČEZ. Elektrárna má k dispozici veškeré potřebné nástroje, personál pro dochlazení reaktoru prvního bloku a ochranu okolí.


Aktuální informace při cvičení od HZS JčK – cvičení Zóna 2015

Úkolem Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje (HZS JčK) je v této chvíli zajistit nouzové přežití obyvatel ukrytých v zóně havarijního plánování. Dle požadavků zabezpečuje dodávky vody a potravin. Hasiči vstupující do zóny jsou vybaveni osobními ochrannými prostředky,

HZS JčK má tyto ochranné prostředky připraveny i pro ostatní složky IZS. HZS JčK má k dispozici 60 řidičů autobusů pro případnou evakuaci i těžkou techniku. V současné chvíli HZS JčK také aktivoval všechna přijímací střediska v Jihočeském kraji situovaná do obcí s rozšířenou působností.


Aktuální informace při cvičení od ZZS JčK – cvičení Zóna 2015

Posádka zdravotnické záchranné služby JčK (ZZS JčK) sloužící v areálu ETE byla evakuována do Českých Budějovic. Výjezdová posádka z Týna nad Vltavou byla přemístěna na výjezdovou základnu Opařany tak, aby mohla zasahovat v rámci dekontaminačních mís­t.

Posádky ZZS JčK jsou průběžně školeny jak postupovat při výjezdech do zóny havarijního plánování, o používání osobních ochranných prostředků a jsou vybaveny osobními měřicími přístroji – dozimetry.

Zároveň jsou posádky prostřednictvím zdravotnického operačního střediska informovány o aktuální situaci v zóně havarijního řízení. Jsou připravení zdravotničtí záchranáři na obsazení všech aktivovaných dekontaminačních míst včetně lékaře.


Aktuální informace při cvičení od PČR – cvičení Zóna 2015

Policisté do odpoledních hodin nezaznamenali v rámci řešení mimořádné události žádné hromadné narušení veřejného pořádku. Neevidují v této souvislosti žádnou pohřešovanou osobu. Policejní hlídky nepřetržitě kontrolují komunikace v okruhu 13kilometrové zóny havarijního plánování od elektrárny Temelín.

Stále platí zákaz vstupu a vjezdu do této kontrolované zóny. Všechny plánované evakuační trasy pro obyvatele v zóně havarijního plánování jsou připravené i průjezdné. Zároveň policisté zajišťují bezpečnost obyvatel na hranicích této zóny a na připravovaných evakuačních trasách.

23.09.2015 09:00

Krizový štáb kraje na svém třetím jednání pokračoval ve středu 23. září v osm hodin v cvičném řešení následků mimořádné události v souvislosti s havárií na I. bloku v Jaderné elektrárně Temelín (ETE). Zaměstnanec ETE informoval přítomné o zastavení úniku radioaktivních látek. Na území Jihočeského kraje stále platí nouzový stav, opatření vlády byla rozpracována rozhodnutím hejtmana Jiřího Zimoly na konkrétní úkoly.

Složky IZS informovaly krizový štáb o připravovaných opatřeních k řešení mimořádné situace, zejména ohledně evakuace obyvatel z 13kilometrové zóny havarijního plánování.

Zástupce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) informoval o aktivaci výjezdových skupin, které vyrazily do terénu s úkolem vyhodnotit aktuální stav radiace na zasaženém území a případných evakuačních trasách. Obdobná opatření učinil i provozovatel ETE.


Aktuální situace při cvičení v ETE – cvičení Zóna 2015

Čtyři hodiny bude jezdit dvoučlenná posádka temelínských odborníků ve speciálně vybaveném vozidle po okolí elektrárny. V obcích Dobšice, Litoradlice, Žimutice, Modrá Hůrka a Březnice budou odebírat vzorky půdy, rostlin, vody a vzduchu. V plastových nádobách je převezou k podrobnému rozboru do Laboratoře radiační kontroly v Českých Budějovicích.

Vše bude probíhat jako při ostrém zásahu. Jedinou odlišností bude oděv. Aby někdo z místních obyvatel nebyl překvapen, tak ochranný oblek včetně respirátoru zůstane raději ve vozidle,

říká Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín

Vedle vzorků životního prostředí bude posádka vyzvedávat i zařízení, kterým se měří úroveň radiace. Více než čtyřicítka tak zvaných termoluminiscen­čních dozimetrů je rozmístěna prakticky po celém okolí elektrárny.

Vedle toho máme v Zóně havarijního plánování šest kontrolních staniček a další dvě mimo zónu. Ty nám dávají online data o úrovni radiace. A po vyhodnocení vzorků a kontrolních dozimetrů tak máme podrobné informace o dopadech události na životní prostředí,

vysvětluje Marek Kurfiřt, vedoucí skupiny laboratoře radiační kontroly okolí.


Aktuální informace při cvičení od HZS JčK – cvičení Zóna 2015

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje (HZS JčK) vzhledem ke stále platné povinnosti ukrytí zabezpečuje nouzové přežití obyvatel v zóně havarijního plánování. Hasiči zajišťují dodávky pitné vody a potravin, jsou připraveni i na požadavky na dovoz pohonných hmot a poskytnutí osobních ochranných prostředků pro složky IZS zasahující v zóně.

Na dnešním zasedání krizového štábu podal ředitel HZS JčK Lubomír Bureš dále zprávu o přípravě na evakuaci ze zóny. Jsou zkontrolovány evakuační trasy, v obcích s rozšířenou působností jsou zaktivována příjmová střediska.

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje dnes ráno také vyslal do terénu jednotky požární ochrany předurčené k měření radiace v zóně havarijního plánování. Výsledky měření budou zpracovány k 10. a 14. hodině.


Aktuální informace při cvičení od ZZS JčK – cvičení Zóna 2015

Na ranním zasedání krizového štábu informoval ředitel Marek Slabý o činnosti Zdravotnické záchranné služby JčK (ZZS JčK) s tím, že pracuje ve standardním režimu. Došlo k posílení oblastních středisek České Budějovice a Tábor tak, aby byl zajištěn personál pro dekontaminační mís­ta.

V 13kilometrové zóně poskytují přednemocniční neodkladnou péči speciálně vyškolení pracovníci týmu. Aktivována jsou rovněž všechna čtyři vozidla pro řešení následků mimořádných událostí.


Aktuální informace při cvičení od PČR – cvičení Zóna 2015

Krajský policejní ředitel Miloš Trojánek informoval o připravenosti policistů k plánované evakuaci. Policisté soustavně dohlížejí na zákaz vstupu a vjezdu do 13kilometrové zóny v okolí elektrárny.

Během uplynulých nočních hodin nezaznamenali policisté žádné snahy občanů o vstup do zóny ani zde nedošlo k narušení veřejného pořádku. Všechny připravené evakuační trasy jsou průjezdné. Policisté aktuálně spolupracují také s armádou.

24.09.2015 08:30

Krizový štáb kraje na svém pátém jednání pokračoval ve čtvrtek 24. září v 7.45 hodin v cvičném řešení následků havárie I. bloku v Jaderné elektrárně Temelín (ETE).

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola nařídil evakuaci obyvatel z části zóny havarijního plánování zasažené radioaktivními látkami, které unikly v úterý ve 12 hodin při havárii v Jaderné elektrárně Temelín. Začátek evakuace byl stanoven na 9.30 hodin ve čtvrtek 24. září. Na území kraje i nadále trvá nouzový stav, konkrétně do 21. října.

Praktická ukázku přesunu evakuovaných figurantů se uskuteční z Českých Budějovic do příjmového střediska v Třeboni do místního domova dětí a mládeže.


Aktuální situace při cvičení v ETE – cvičení Zóna 2015

V Jaderné elektrárně Temelín je situace stabilní a pod kontrolou. Fungují důležité bezpečnostní systémy. Radioaktivní látky do okolí již neunikají. Pracovníci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a ČEZ nepřetržitě monitorují radiační situaci v okolí elektrárny.


Aktuální informace při cvičení od HZS JčK, ZZS JčK a PČR – cvičení Zóna 2015

Složky IZS vyrazily do terénu dohlížet na postup evakuace.

24.09.2015 13:00

Třídenní cvičení Zóna 2015 skončilo ve čtvrtek 24. září ve 13 hodin. Jeho cílem bylo procvičit reakci na únik radioaktivity z Jaderné elektrárny Temelín (ETE), který nastal při havárii I. bloku. Celkem se ho zúčastnilo více než tisíc lidí, mimo jiné pracovníci elektrárny, složek IZS a armády, krajského úřadu i starostové obcí s rozšířenou působností.

Každé cvičení je pro nás velmi přínosné. Jeho smyslem je prověřit, že nastavený systém je funkční. I z tohoto cvičení pro nás vyplynou podněty pro posílení havarijní připravenosti. I když nás detailní vyhodnocení ještě čeká, tak už nyní počítáme s novými opatřeními.

Například chceme aktivovat havarijní štáb mnohem dříve, tedy už při méně závažných událostech,

hodnotí cvičení za elektrárnu Temelín Iva Kubáňová, ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ.

Integrované tiskové středisko JčK

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ
Sdílet