Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Vítkově-Podhradí na Opavsku šest jednotek cvičilo zásah při úniku chlóru z proraženého sudu

Šest jednotek hasičů se zapojilo do úterního (22. 9. 2015) dopoledního cvičení složek integrovaného záchranného systému (IZS) v úpravně vody ve Vítkově-Podhradí (okres Opava), kde byl simulován únik chloru do ovzduší mimo areál z proraženého sudu o hmotnosti 600 kg při jeho manipulaci.

Ve velké úpravně vody v Podhradí upozornila zaměstnance vodárenské firmy na havárii ve dvoře uvnitř areálu velmi silná siréna. Bezprostředně po zavolání na tísňovou linku hasičů se všichni shromáždili, včetně dvou mužů s připravenou dýchací technikou, ve vstupní části objektu, kde bylo také kontaktní místo pro zasahující složky. Vzhledem k rozsahu havárie přenechali vodaři zásah na mnohem lépe vybavených hasičích.

Na místo přijely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic ve Vítkově a Opavě i s vybavením k chemickým zásahům. Za nimi postupně přijely čtyři jednotky sboru dobrovolných hasičů – z obcí Vítkov, Hradec nad Moravicí, Budišov nad Budišovkou a Opava-Komárov, které jsou předurčeny k zásahům při chemických nehodách. Celkem přijelo 10 vozidel hasičů.

Dva hasiči se co nejrychleji převlékli do žlutých ochranných protichemických obleků a ze dvora s unikajícím chlorem vynesli dva zraněné zaměstnance (figuranty z řad hasičů HZS MSK). Ty za teploty jen několik málo stupňů Celsia nad nulou svlékli z potřísněných oděvů a důkladně dekontaminovali – omyli studenou vodou z hadic, vedoucích z cisteren. Jak byli rádi, když si je převzal tým zdravotníků ZZS MSK a zabalil je na nosítkách do dek.

Další skupina hasičů v protichemických oblecích mezitím postavila do dvora k proraženému sudu skrápění, aby chlorový mrak dále neunikal. Třetí a poslední skupina zabezpečila proražený svár sudu nafukovací záplatou.

Hasiči z Budišova nad Budišovkou „vyfasovali“ od profesionálních hasičů kulatou sirénu, jejíž kulatý reproduktor umístili na střechu kabiny své cisterny a projížděli Podhradím s neustále se opakující mluvenou informací o cvičení.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet