Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičný požární poplach v kroměřížském Hubertcentru byl vyhlášen údery do kolejnice, hasiči pak vyváděli koně

Bezprostředně po půl desáté se areálem Hubertcentra Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži, kde se připravují budoucí chovatelé koní a jezdci, rozezněly zvuky provázející údery na kolejnici. Tímto dnes již netradičním způsobem byl vyhlášen požární poplach.

Současně byl požár, který zachvátil uskladněné balíky sena v otevřené kolonádě objektu stájí, oznámen na operační středisko krajských hasičů ve Zlíně. Hned jak dozněly údery na kolejnici, začali přítomní studenti školy vyvádět koně ze stájí na nedaleké cvičiště. Zaměstnanci objektu také zabezpečili vypnutí přívodu elektrického proudu do objektu.

Už čtyři minuty po vyhlášení poplachu byly na místě dva cisternové vozy kroměřížských profesionálních hasičů. Část jednotky připravila dopravní a útočné vedení a zahájila likvidaci fiktivního požáru. Ve stejnou dobu také vyrazila průzkumná skupina, která pátrala po pohřešované dívce, která se měla nacházet na půdě objektu stájí.

Po několika minutách ji hasiči v tmavých prostorách půdy našli v bezvědomí. Po zjištění jejího zdravotního stavu a nasazení vyváděcí masky ji hasiči vynesli před objekt. Tam byla zraněné dívce poskytnuta další předlékařská péče. Záchranou studentky a uhašením fiktivního požáru byla ukončena první část cvičení.

Druhá část výcviku byla zaměřena na práci s koňmi. Hasiči si mohli pod dozorem chovatelů vyzkoušet vyvedení koní ze stájí a jejich vedení po volném prostranství. Jistá neobratnost a obezřetnost hasičů při bezprostředním kontaktu s těmito krásnými, ale i mohutnými zvířaty, vzbudila na tvářích přihlížejících studentů i lehký úsměv.

Cvičení ale ještě nekončilo. Do pozice nejistých a obezřetných se teď pro změnu dostali zase studenti. Po krátkém poučení o správném použití přenosných hasících přístrojů, zapálili totiž hasiči připravenou vanu se směsí hořlavých kapalin a studenti vybavení ochrannými prostředky si mohli zkusit plameny zkrotit. To se všem také úspěšně podařilo.

Závěr patří poděkování vedení, zaměstnancům i studentům školy za výbornou spolupráci při organizaci a provedení dnešního cvičení.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet