Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Liberci v rámci Týdne mobility ukázali, jak se vyprošťuje z havarovaného vozidla

V úterý 22. září 2015 na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci složky IZS předvedly zásah u dopravní nehody se zaklíněným člověkem. Zraněnou osobu z havarovaného vozidla vyprošťovali profesionální hasiči stanice Liberec.

Nejprve provedli protipožární opatření a vůz stabilizovali klíny. Poté následovala práce se sklem a zajištění ochranných prvků, kdy na volat použili zachycovač airbagů.

Na řadu přišlo také hydraulické vyprošťovací nářadí, a to jak nůžky, tak rozpínák. Použití těchto prostředků je pro hasiče namáhavé, nástroj váží téměř 20 kg a pracovat s ním třeba ve výšce očí vyžaduje fyzickou odolnost. Zraněnému muži hasiči poskytli první předlékařskou pomoc, nasadili krční límec a naložili ho na speciální nosítka (scoop rám). Raněného si převzali zdravotníci, kteří mladého řidiče ošetřili, dali do vakuové matrace a transportovali do sanitního vozu. Na závěr si případ převzali policisté, kteří začali vyšetřovat, jak k nehodě došlo.

Akce se konala v rámci Týdne mobility – V Liberci jezdíme bezpečně. Jejím pořadatelem byla Policie ČR společně s Městem Liberec, Týmem silniční bezpečnosti, Libereckým krajem a dalšími partnery jako například Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje.

Vedle dynamické ukázky měli hasiči na náměstí technický kontejner. Ten je určen především pro řešení velkých nebo hromadných dopravních nehod, zajištění nestabilních konstrukcí, vyprošťování nebo zvedání břemen pomocí pneumatických vaků, pro vytvoření otvorů ve zdech nebo stavebních konstrukcích pomocí motorového bouracího kladiva, osvětlení místa zásahu.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet