Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči se školili v Kamenici, proběhl kurz Technik ochrany obyvatelstva v jednotce SDH

Oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje na základě hlavních úkolů MV-GŘ HZS ČR připravilo ve dnech 18. – 19. 9. 2015 ve Školicím středisku a chemické laboratoři Kamenice kurz „Technik ochrany obyvatelstva v jednotce SDH obce“. Kurz byl určen pro členy jednotek dobrovolných hasičů obcí (JPO III, V).

Cílem kurzu bylo připravit dobrovolné hasiče na řešení mimořádných událostí a krizových situací v obci, včetně využívání dokumentace a tvorby podkladů vztahujících se k realizaci opatření ochrany obyvatelstva a krizového řízení na úrovni obce – jako jsou např. povodňové plány nebo výpisy z havarijních (krizových) plánů.

Program v rámci semináře byl vždy rozdělen na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část byla zaměřena na úvod do problematiky, stručnou charakteristiku zákonů a prováděcích právních předpisů, oblast varování a informování, evakuaci obyvatelstva, nouzové přežití a humanitární pomoc.

Dalším tématem byla činnost jednotek při povodních a při poškození budov, nebezpečné látky a ochrana jednotlivce při úniku nebezpečných látek. Součástí přednášek byla i oblast psychosociální pomoci a preventivně výchovné činnosti.

Mezi zajímavé praktické ukázky patřilo mobilní dekontaminační zařízení, které předvedli příslušníci územního odboru Benešov. Dále si pak všichni zkusili stavbu stanu nouzového přežití a protipovodňových bariér, včetně plnění dvoukomorových pytlů pískem pomocí plničky.

Na samotný závěr si všichni účastníci kurzu ověřili svoje znalosti formou testu a následně jim byla předána potvrzení o absolvování kurzu, kterého se zúčastnili členové SDH obcí Hříměždice, Chlumín, Kamenné Zboží, Kouřim, Mnichovice, Pavlíkov-Skřivaň, Teplýšovice a Velké Lečice.

kpt. Ing. Hana Pinkasová
oddělení OOB a KŘ
HZS Středočeského kraje
Sdílet