Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lezci a letečtí záchranáři cvičili v Broumovských skalách

Ve dnech 16. až 18. června 2008 proběhl výcvik lezců a leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje v oblasti Broumovských skal. Skupina hasičů – lezců první dva dny nacvičovala v oblasti Křížového vrchu postupy při záchraně osob z členitého skalního masivu, např. způsoby jištění, slaňování se sebejištěním nebo nouzové slanění. Součástí výcviku byla také simulovaná evakuace zraněné osoby pomocí nosítek.

Ve středu (18. června 2008) proběhlo společné cvičení Hasičského záchranné sboru Královéhradeckého kraje a Letecké záchranné služby Hradec Králové v oblasti Broumovských stěn – Kovářova rokle. Výcvik byl zaměřen na transport zdravotnické posádky s vybavením ke zraněné osobě za použití vrtulníku s podvěsem a transport pacienta. Devítičlenná skupina hasičů – leteckých záchranářů, lékařů a zdravotnických záchranářů, členů Skalní záchranné služby simulovali záchranu zraněného turisty z vyhlídky za podpory vrtulníku EC-135 Letecké služby Policie ČR.

Letecký záchranář byl společně se zdravotnickým záchranářem přepraven v podvěsu vrtulníku na místo, kde došlo ke zranění turisty. Zdravotnický záchranář na místě poskytl zraněnému první pomoc a zajistil postiženého do vakuových nosítek. Kvůli těžkému zranění osoby musel být na místo povolán i lékař, který byl na místo přepraven rovněž v podvěsu vrtulníku i s leteckým záchranářem. Zraněný byl po stabilizování zdravotního stavu a uložení do nosítek vyzvednut a společně se záchranáři přepraven v podvěsu na přístupné místo k dalšímu ošetření.

Uznání zaslouží také piloti Letecké služby Policie ČR, kteří se v neznámém a těžkém terénu museli spolehnout pouze na přesnou navigaci leteckých záchranářů v podvěsu. Piloti museli pracovat s velkou přesností, aby zasahující záchranáře ani zraněnou osobu nezranili o skály, stromy a neohrozili ani sami sebe.

Právě Broumovské nebo Teplicko – Adršpašské skály se v období turistické sezóny stávají častým místem zásahů hasičů, Zdravotnické záchranné služby a Skalní záchranné služby. Nejčastěji se jedná o těžké úrazy v důsledku pádu z výšky. Kvůli těžko dostupnému terénu musí být v těchto případech nasazen vrtulník s leteckým a zdravotnickým záchranářem. Poslední takovou akcí byla dne 20. 6. 2007 záchrana ženy ze skalního masivu Kačenka v Broumovských skalách, která se zranila při vycházce na vyhlídku Hvězda.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



-swo-

Sdílet