Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvojice plynových hasicích automobilů Iveco Daily slouží na Vysočině, pohání je CNG

V srpnu letošního roku jsme informovali o dvojici nových plynových hasicích automobilů Iveco Daily. Vozidlo si v tomto článku představíme podrobněji.

Plynový hasicí automobil PLHA – L1Z je postaven na podvozku Iveco Daily 65C14N s rozvorem náprav 3450 mm. Poháněn je motorem FICFA40L CNG, což je přeplňovaný zážehový čtyřválec s 16ventilovou technikou, se sekvenčním vstřikováním plynu o výkonu 100 kW a zdvihovém objemu 2998 cm3. Motor je vybaven mezichladičem plnicího vzduchu a turbodmychadlem s variabilními lopatkami.

O přenos hnacích sil se stará mechanická šestistupňová převodovka. Nádrž na CNG má objem 196 l, což zajišťuje dojezd na vzdálenost přibližně 320 km, záložní nádrž na benzín má objem 14 l s dojezdem okolo 100 km.

Na straně řidiče je magnetická zásuvka pro připojení stálého dobíjení akumulátorů.

Nástavba je vyrobena z hliníkových profilů, olepena hliníkovým plechem. Na každé straně je dvojice hliníkových roletek s podélným madlem, pátá roleta je pak v zadní části nástavby a kryje naviják s proudnicí.

V pravé přední skříni je uchycen držák dvojice dýchacích přístrojů Dräger, dvou náhradních tlakových lahví a drobné příslušenství, vpravo vzadu pak po otevření rolety získáme přístup k baterii dvanácti kusů lahví s hasebním médiem, kterým je oxid uhličitý. V každé z nich je ho 30 kilogramů, otevírat je lze i po jednotlivých sekcích.

Vzadu najdeme naviják s padesátimetrovou hadicí a plynovou proudnicí.

Levá část nástavby je určena pro trojici pojízdných sněhových hasicích přístrojů. Každý z nich obsahuje 50 kilogramů CO2. Hadice k přístroji je dlouhá 5 metrů. Za dodržení bezpečnostních podmínek je možné ho bez obav použít i na elektrické zařízení pod napětím až do 110 kV.

Na střeše nástavby je uložen nastavovací žebřík.

Koncová cena automobilu včetně DPH byla 2 756 380 Kč. Na financování obou vozidel se polovinou podílela firma E.ON, druhá polovina šla z rozpočtu Hasičského záchranného sboru. „Sněhurky“ budou dislokovány budou na stanicích v Havlíčkově Brodě a v Jihlavě.

Sdílet