Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Strávit odpoledne s hasiči v Rychnově nad Kněžnou přišly stovky lidí, slavilo se 45 let od založení

V neděli 20. září 2015 mohli všichni příznivci hasičů zavítat do areálu stanice v Rychnově nad Kněžnou. Na „Odpoledne s hasiči“, které se konalo u příležitosti oslav výročí 45 let vzniku jednotky profesionálních hasičů v Rychnově nad Kněžnou, byly připraveny zajímavé ukázky z činnosti hasičů. Návštěvníci si také mohli prohlédnout prostory stanice i samotnou zásahovou techniku.

Svou náročnou práci předvedlo lezecké družstvo hasičů, jehož členové vytvořili traverz a z věže evakuovali v nosítkách nepohyblivou osobu.

Návštěvníci byli svědky také složité situace při vyprošťování zaklíněných osob po dopravní nehodě osobního vozidla a čelního nakladače s následným požárem. Po uhašení požáru, stabilizaci vozidel a zajištění airbagu mohlo začít vyproštění těžce zraněných uvězněných osob. Lidé tak mohli na vlastní oči vidět, jak složité je vyproštění osob z deformovaných vozidel a byli svědky toho, že hasiči jsou připraveni na jakoukoliv situaci.

Při další ukázce hasiči předvedli záchranu osoby pomocí defibrilátoru, který je nezbytným vybavením hasičů a slouží k předlékařské pomoci ještě před příjezdem záchranné služby.

Rychnovští hasiči také předvedli ukázky hašení pomocí různých typů ručních hasicích přístrojů, ať již vodního, práškového, či sněhového. Lidé se také dozvěděli, čím a jak správně hasit hořící olej na pánvi.

Takovou pověstnou třešinkou na dortu celého dne byla „módní přehlídka“, kdy se diváci mohli potěšit pohledem na hasiče v zásahovém obleku, pláštěnce do deště, reflexním obleku, speciálních oblecích do vody, lezeckém oblečení nebo protichemickém obleku.

Akce, kterou připravili rychnovští hasiči, měla obrovský úspěch a během odpoledne se v areálu stanice vystřídalo více jak 800 návštěvníků.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet