Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch plynu na ulici Hlinky v Brně

Nejzávažnějším případem, ke kterému dnes v noci hasiči vyjížděli, byl výbuch, který otřásl brněnskou ulicí Hlinky. Událost byla nahlášena na KOPIS Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje ve 2,47 hodin.

Jako první na místo vyjely jednotky z požární stanice Lidická a BVV. Průzkumem místa zásahu bylo zjištěno, že výbuch uvnitř dvoupodlažního domu způsobil částečné zřícení jedné obvodové zdi a zborcení části střechy. V okamžiku výbuchu se v objektu nacházelo 5 osob. Přivolaná Zdravotní záchranná služba ošetřila 3 zraněné osoby, z toho dva těžce. Kynologická služba se psy, průzkumem místa události vyloučila možnost, že se v objektu nachází ještě další osoby. Pohotovostní pracovníci z JMP, E-ON a Brněnských vodáren zajistili uzavření přívodu vody, el. energie a plynu do objektu. V době výbuchu se v objektu prováděly rekonstrukční práce. Vyšetřovatel příčin vzniku požáru předběžně stanovil několik vyšetřovacích verzí, jednou z nich je vytvoření výbušné směsi par při lepení obložení solné jeskyně. Na místě v současné době probíhá odběr vzorků k chemické analýze.

Škody způsobené požárem, který po výbuchu vznikl jsou předběžně vyčísleny na 5 tisíc korun. Celková škoda zatím nebyla ani odhadem stanovena. Přivolaný statik musí provést další šetření. Místo zásahu bylo krátce před půl šestou ráno předáno Policii ČR. 

kpt. Bc. Pavla Pražáková
preventivně výchovná činnost
HZS Jihomoravského kra­je

-wob-

Sdílet