Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se těžkým terénem dostali na místo až za 70 minut

Dne 19. 6. 2008 ve 20:11 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa u obce Liptál na Vsetínsku. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z obcí Vsetín, Liptál, Jablůnka a Lhota u Vsetína.Přidáno foto + aktuální info

Dne 19. 6. 2008 ve 20:11 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa u obce Liptál na Vsetínsku. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z obcí Vsetín, Liptál, Jablůnka a Lhota u Vsetína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru mladého smrkového porostu v těžko přístupném místě.

Najít místo požáru nebylo nijak snadné a přijet s technikou k hořící lesní školce bylo ještě těžší. Po více než půl hodině zdolávání těžkého terénu museli hasiči své speciály odstavit a dál pokračovat pěšky. Po dalších asi 500 metrech dorazili na místo, ale to už od oznámení požáru uběhlo takřka sedmdesát minut.

Na místě požáru bylo v té době mnoho dobrovolníků a občanů, kteří se snažili větvemi hasit desítky ohnisek. Požár v tu chvíli zasáhl rozsáhlou plochu několika hektarů, ale dál se nerozšiřoval. Hasiči začali natahovat dálkovou dopravu vody k účinnějšímu hašení, což v těžkém terénu nebylo jednoduché. Kolem půl desáté se podařilo projet jedním hasičským vozem T148 až k místu požáru, ale další vozy nemohly projet po nezpevněných a nestabilních lesních cestách.

Požár mladého smrkového porostu a suché trávy se podařilo postupně uhasit a zásah byl ukončen až kolem půlnoci. Ještě večer si místo prohlédl vyšetřovatel hasičů z Valašského Meziříčí, který předběžně konstatoval zničení mladého smrkového lesa ve stáří 3–5 let. Zničená plocha lesní školky byla zatím odhadnuta na 2 hektary.

Vyšetřování pokračuje i dnes dopoledne. Případ budeme aktualizovat.

Dne 20. 6. 2008 se dopoledne na místo požáru znovu dostavil vyšetřovatel hasičů z Valašského Meziříčí. Na místě se ukázalo, že požár zasáhl dvě katastrální území obcí Ústí a Lhota u Vsetína. Požár zničil mladý i starší smrkový porost ve stáří 3 – 5 – 10 – 15 let. Byla potvrzena zasažená plocha 2 hektary.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost lesních dělníků při spalování klestu po těžbě. Požár se rozšířil do okolí po opuštění místa pálení a po nezabezpečení povinné dohlídky. Soukromým vlastníkům požár způsobil škodu za 100.000 Kč.

Hasiči nemají záznam o hlášeném pálení v těchto lesích, a proto se současně prověřuje možnost protiprávního jednání i ve vztahu k této zákonné povinnosti.

Ve 13:20 hod. opustila místo požáru poslední jednotka sboru dobrovolných hasičů z Ústí.

Ve 13:50 hod. byli hasiči znovu informováni, že z místa požáru stoupá kouř a jsou vidět plameny. Na místo znovu vyjíždí jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů ze Vsetína, Ústí i Lhoty u Vsetína. Hasiči z místa následně potvrdili, že se jedná o kořenové hoření a vyžádali si pomoc další cisterny s vodou z Valašské Polanky.

Přidáno foto + aktuální info


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet