Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na ´republiku´ pojede Sušice

Na IV. Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování pojede jako zástupce Plzeňského kraje družstvo hasičů ze Sušice (územní odbor Klatovy). Družstvo se ve čtvrtek 19. června 2008 stalo absolutním vítězem III. ročníku Memoriálu Jindřicha Šmause v Rokycanech. Tato soutěž ve vyprošťování a poskytování předlékařského ošetření zraněných při dopravních nehodách byla zároveň kvalifikací na IV. Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování.

Soutěž byla zahájena na náměstí T. G. Masaryka v Rokycanech 19. června 2008 v 9.30 hodin ředitelem územního odboru Rokycany Petrem Špelinou a starostou Rokycan Janem Balounem. Soutěže se zúčastnilo 13 družstev z celé ČR. Do soutěže musel povinně nominovat minimálně jedno družstvo každý územní odbor Plzeňského kraje (Plzeň, Rokycany, Tachov, Klatovy, Domažlice), ale protože se jednalo o otevřenou soutěž mohla soutěžit i družstva z jiných krajů.

Pro soutěžní družstva bylo připraveno 13 scénářů – modelových situací, které měly co nejvěrněji simulovat dopravní nehodu se zraněnou osobou. Scénář ovšem nebyl žádném z družstev předem znám, k simulované nehodě se tak soutěžící dostali až přímo na místě.

Vyhlášení se jako už tradičně uskutečnilo v Rokycanech „na Střelnici", kde si vítězné družstvo odneslo putovní pohár a všichni, kteří se umístili na stupních vítězů čekaly věcné ceny.

Celkové pořadí soutěžních družstev:

Klatovy – PS Sušice

  1. Rokycany A
  2. Boskovice
  3. Karlovy Vary
  4. Rokycany C
  5. Blovice (SDH)
  6. Rokycany B
  7. Beroun
  8. Hradec Králové
  9. Domažlice
  10. Tachov
  11. Plzeň – PS Slovany
  12. Plzeň – PS Košutka


Samostatně byla hodnocena činnost HZS:

  1. Klatovy – PS Sušice

    Samostatně byla hodnocena činnost ZZS:

  2. Plzeň – město, VS Manětín

Soutěžící:

Soutěžní družstva jsou složena z jednotky požární ochrany tj. velitele a tří členů soutěžního týmu s vlastním vozidlem a vyprošťovacím zařízením a vybavením. Další součást družstva tvoří Zdravotnická záchranná služba (ZZS) ve složení: osádka rychlé lékařské pomoci (RLP) s vozidlem RLP a výbavou (3 osoby: lékař, zdravotník, řidič).

Průběh samotné soutěže:

Místo zásahu bude připraveno pro jednotlivá soutěžící družstva dle vylosovaného scénáře. Každý scénář bude obsahovat minimálně jedno havarované vozidlo a bude komplikován takovým způsobem, aby co nejvěrněji simuloval situace, které mohou nastat v provozu na pozemních komunikacích.Řidič (figurant) bude zaklíněný v havarovaném vozidle dle scénáře, zranění figuranta bude v písemné formě umístěno na viditelném místě přímo na figurantovi.

Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje



-swo-

Sdílet