Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči museli přečerpat stovky litrů nafty

Dne 19. 6. 2008 v 11:00 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní havárii kamionu u obce Pitín. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Slavičína s jedním zásahovým vozidlem ve společném výjezdu s jednotkou dobrovolných hasičů Slavičín.

Dne 19. 6. 2008 v 11:00 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní havárii kamionu u obce Pitín. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Slavičína s jedním zásahovým vozidlem ve společném výjezdu s jednotkou dobrovolných hasičů Slavičín. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Slavičín a Pitín došlo k havárii nákladního auta zn. Iveco z návěsem a nákladem stavebního materiálu.

Řidič havaroval s nákladní soupravou mimo vozovku, kde se i s návěsem převrátil na bok. Při havárii došlo k vysypání 40 tun nákladu převáženého stavebního materiálu. Při havárii nebyl nikdo zraněn.

Unikající nafta byla zachytávána a poškozenou palivovou nádrž hasiči utěsnili kolíkem, gumovým plátnem a stahovacím popruhem. Převrácená souprava neumožňovala přečerpání zbylé nafty z nádrží, a proto byla asistenční služba motoristům požádána o vyproštění soupravy. Hasiči zajistili vrak nákladního auta proti případnému požáru a do vyproštění se vrátili na základu.

Zbytek nákladu stavebních bloků musel být částečně vysypán do pole a teprve poté mohla být souprava postavena zpět na kola. Samotné vyprošťování soupravy se podařilo kolem 20:00 hod.

Před samotným začátkem vyprošťování na místo vyjela i jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se speciálním protichemickým vozem. Po zvednutí tahače byly nádrže s naftou přečerpány elektrickým čerpadlem do náhradních nádob. Celkem se podařilo vyčerpat na 600 litrů paliva a zabránit tak případné ekologické havárii a znečištění okolní půdy.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla vozovka částečně nebo úplně uzavřena. Náklad stavebních bloků z pole se podařilo přeložit na náhradní kamion kolem 03:30 hod. ráno.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet