Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči vyprošťovali řidiče autojeřábu, visícího z mostu

Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Ostravě-Zábřehu se dvěma vozidly a vyprošťovací speciál Mercedes Benz Bizon zasahovaly v pátek 20. 6. 2008 odpoledne u dopravní nehody autojeřábu AD 28 v Plzeňské ulici. Hasiči museli vyprostit vážné zraněného řidiče, zhruba padesátiletého.

Autojeřáb o nosnosti 28 tun narazil po 14. hodině do jednoho z mostů asi 300 metrů od ČEZ Arény ve směru k vodárně, tedy do města, sroloval část zábradlí, přerazil ramenem ocelový sloup a zůstal viset pravou polovinou z mostu dolů.

Když hasiči přijeli na místo nehody, museli pomocí navijáku Bizona stabilizovat autojeřáb, aby se nezřítil dolů, a pomocí hydraulických nástrojů opatrně vyprošťovali zraněného řidiče, který měl v kabině zaklíněnou pravou nohu. Museli použít veškerou techniku, kterou ve vozidlech měli k dispozici. Pak jej předali Zdravotnické záchranné službě a sanitka jej převezla do nemocnice.

Kvůli nehodě Policie ČR uzavřela Plzeňskou silnici v jednom směru z Hrabůvky do Mariánských Hor, a to od mostu u ČEZ Arény, kde odkláněla dopravu po Ruské a Výškovické ulici.

Vzhledem k tomu, že hasiči mají v Ostravě „pouze" podobný 28tunový autojeřáb, nechali vyproštění žlutého autojeřábu na majiteli. Na místě nechali pouze Bizona s posádkou, jistícího havarovaný autojeřáb, aby nespadl z mostu. Firmě se to s podobným 28tunovým jeřábem na první pokus nepovedlo, proto povolala na místo silnější 55tunový autojeřáb.

Kolem 16:30 hodin byla Plzeňská ulice v jednom směru ve zmíněném úseku dál uzavřena. Autojeřáb může být podle hrubého odhadu vyproštěn nejdříve za hodinu.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet