Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň poškodil střechu slévárny

Na 1,5 milionu korun vyšetřovatel HZS předběžně odhadl škodu způsobenou požárem střechy výrobní haly v Gelhornově ulici v Blansku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 13.55 hodin, na místo vyjely tři jednotky hasičů – profesionální jednotka ze stanice v Blansku a dobrovolné jednotky z Rájce a Černé Hory.Přidáno foto

Na 1,5 milionu korun vyšetřovatel HZS předběžně odhadl škodu způsobenou požárem střechy výrobní haly v Gelhornově ulici v Blansku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 13.55 hodin, na místo vyjely tři jednotky hasičů – profesionální jednotka ze stanice v Blansku a dobrovolné jednotky z Rájce a Černé Hory.

Požár vznikl na pracovišti umělecké litiny v areálu slévárny a odtud se rozšířil na střechu haly na plochu cca 10 krát 15 metrů. Hasiči proti plamenům nasadili pět vodních proudů, k jejich zásobování zřídili dálkovou dopravu vody od nejbližších vodních zdrojů. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 14.57 hodin, dohašování střechy a její konstrukce pokračovalo další více než dvě hodiny. Jednalo se o poměrně náročný zásah, protože oheň zachvátil část staršího objektu se členitou střechou s několika izolačními vrstvami. K hašení bylo třeba nasadit i výškovou techniku a hasiči museli rozebírat konstrukci střechy a vyhledávat a dohašovat skrytá lokální ohniska hoření. Likvidaci požáru hasiči ukončili v 17.05 hodin.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, oheň poškodil střechu a konstrukci haly. Přesná výše způsobené škody zatím nebyla vyčíslena. Příčina vzniku požáru je v šetření, dosud zjištěné poznatky však nasvědčují, že oheň mohla způsobit nedbalost při používání elektrického vařiče na pracovišti umělecké litiny.

Přidáno foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet