Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Evakuace seniorů v Kroměříži zabrala při cvičení hasičům jen několik málo minut

Tři minuty po desáté hodině poslední zářijový den roku 2015 bylo vyhlášením požárního poplachu jednotkám profesionálních a dobrovolných hasičů z Kroměříže a Hulína zahájeno taktické cvičení jehož námětem byla likvidace požáru ve výškové budově. Taktické cvičení se uskutečnilo v dvanácti podlažním panelovém domě na ulici Spáčilova v Kroměříži.

Úkolem cvičících jednotek byla likvidace požáru, který vznikl v důsledku nedbalosti při kouření v prostoru vstupu do bytové jednotky na úrovni sedmého nadzemního podlaží. Podle stanoveného námětu cvičení došlo vlivem požáru také k silnému zakouření vyšších podlaží objektu, kde se nacházelo několik nájemníků.

Hasiči vybaveni dýchací technikou vnikli do objektu, kde rozvinuli dopravní a útočná vedení a za použití vyváděcích masek evakuovali čtyři seniory. Z vnější části objektu byl k zásahu připraven také automobilní žebřík kroměřížských profesionálních hasičů.

Po likvidaci fiktivního požáru a vyhodnocení bylo cvičení před jedenáctou hodinou ukončeno.

Zvláštní poděkování patří čtveřici obyvatelů domu (seniorům), kteří se po předešlé domluvě zapojili do cvičení jako figuranti.

Cvičící jednotky:

  • HZS Kroměříž (CAS 24, AZ 30-M1Z)
  • JSDH Kroměříž (CAS 24)
  • JSDH Hulín (CAS 24)
por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet