Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Operátoři tísňových linek Libereckého kraje se setkali na konferenci

Během prvního říjnového dne roku 2015 se konala v prostorách 31. pluku radiační chemické a biologické ochrany Odborná konference operátorů IZS Libereckého kraje. V přednáškových blocích byla představena organizace práce na jednotlivých pracovištích a technické a technologické možnosti i způsoby „vytěžování" informací.

Práce operátorů je při zásazích složek IZS klíčová. Právě tito lidé musejí umět komunikovat s volajícím ve stresové situaci, zjistit potřebné informace a dle toho vyslat na místo síly a prostředky. Veřejnost vidí většinou až finální fázi při záchraně a pomoci, ale ta by nemohla být úspěšná bez prvotní práce operátorů.

Nemalým přínosem konference bylo i osobní setkání, neboť během roku se operátoři znají pouze po hlase při telefonickém předávání výzvy.

Součástí konference bylo představení techniky k různým typům zásahů složek IZS i praktická ukázka činností. Pořadatelem druhého ročníku konference byl Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje a akce se zúčastnila stovka operátorů.

Za možnost uspořádání konference HZS Libereckého kraje děkuji všem partnerům, a to Krajskému úřadu Libereckého kraje, společnosti TRW Automotive Czech, firmě ZICO, Inpos projekt, Zámeckému pivovaru Frýdlant a dalším. Rovněž děkujeme 31. pluku radiační chemické a biologické ochrany za poskytnutí zázemí v areálu kasáren.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet