Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

El. instalace v objektech se shromažďovacími prostory …

… pro služby a ve výškových budovách. Pro elektrické instalace v objektech se shromažďovacími prostory pro služby a ve výškových budovách v současné době neexistuje ČSN ani EN.

Pro elektrické instalace v objektech se shromažďovacími prostory pro služby a ve výškových budovách v současné době neexistuje ČSN ani EN. Technická norma pro tuto oblast se připravuje v IEC. Jednotlivé státy EU v současné době řeší tuto problematiku národními normativními dokumenty. Proto bylo v ČR, společně s firmou OBO BETTERMANN Praha, spol. s r. o., přistoupeno ke zpracování normativního dokumentu ESČ, jenž byl projednán s ČÚBP, ČSNI, Generálním ředitelstvím hasičského záchranného sboru, ČKAIT a dalšími subjekty.

Tento normativní dokument (dále jen „ND“) doplňuje základní požadavky uplatňované obecně na elektrické instalace podle norem souboru ČSN 33 2000 a požadavky na elektrické instalace ve vnitřních shromažďovacích prostorech z hlediska nebezpečí požáru podle ČSN 73 0831. Platí pro objekty služeb a další obdobné objekty a prostory, tzn. pro objekty s třídou vnějšího vlivu vyšší než BD1. Doplňovanými požadavky jsou např. požadavky na ochranu před úrazem elektrickým proudem, před nadproudy a před vnějšími vlivy obsažené v souboru ČSN 33 2000 část 1 až 6. Pro objekty služeb a další obdobné objekty a prostory jsou základní požadavky doplněny zejména z hlediska funkce a zabezpečovacích zařízení a jejich elektrického napájení. Požadavky jsou rovněž doplňující k původním požadavkům pro shromažďovací prostory (kina a divadla).

Objekty služeb, prostorami a pracovišti, na které je třeba tyto doplňující požadavky uplatnit, jsou například:
- divadla, kina, sportovní zařízení a další prostory, kde se shromažďuje větší množství osob,
- restaurace, hotely a podobná ubytovací zařízení,
- výškové budovy,
- uzavřená parkoviště,
- školy,
- letiště, železniční a autobusová nádraží,
- továrny, úřady a budovy obchodních organizací.

ND je určen projektantům, montážním firmám, revizním technikům i provozovatelům elektrických zařízení.

Cena: 53,– Kč, z toho DPH 5 % = 2,52 Kč + dobírka
Platnost: od 1. 5. 2003
Formát: A5, 29 stran, 3 přílohy

Zdroj: www.elektrika.cz

Autor článku: Alena Homolková
Sdílet