Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkendové teplo nepřálo motoristům v Moravskoslez­ském kraji

Horké počasí o tomto víkendu (21. a 22. 6. 2008) opět nepřálo motoristům. Jen v průběhu těchto dvou dnů zasahovali moravskoslezští hasiči u 14 dopravních nehod, ke kterým došlo na území kraje.

Horké počasí o tomto víkendu (21. a 22. 6. 2008) opět nepřálo motoristům. Jen v průběhu těchto dvou dnů zasahovali moravskoslezští hasiči u 14 dopravních nehod, ke kterým došlo na území kraje. Dvakrát na Bruntálsku, třikrát na Frýdecko-Místecku, pětkrát na Karvinsku, dvakrát na Novojičínsku a po jednom případu řešili na Opavsku a v Ostravě. Bezprostředně po krajské soutěži ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel si tak mohli moravskoslezští hasiči v praxi zopakovat to, co tak často trénují při svém výcviku.

A téměř v polovině případů se nejadnalo pouze o úklid vozovky, pozametání rozbitých střepů a vyčištění vozovky od rozlitých provozních tekutin. V šesti případech spolupracovali s dalšími složkami integrovaného záchranného systému na vyproštění osob z havarovaných vozidel, na péči o postižené motoristy se záchranáři ZZS.

Na prvních třech fotografiích je dokumentována nehoda v Hnojníku na Frýdecko-Místecku, ke které došlo v sobotu 21.6. půl hodiny po desáté hodině dopoledne. Jednalo se o nehodu dvou osobních automobilů a dvou cyklistů. Hasiči pomohli vyprostit zraněné osoby a po poskytnutí pomoci předali čtyři zraněné do péče ZZS. Dále místo nehody uklidili a pomohli organizovat dopravu v místě zásahu.

Další tragická nehoda se udála v Bílčicích na Bruntálsku. V sobotu 21.6. téměř v pravé poledne došlo k nehodě motocyklu, který narazil do stromu. Nehodu motocyklu nepřežily dvě osoby. Detaily o této události přineli mluvčí Policie ČR, hasiči na místě zajistili místo nehody a pomohli záchranářům ZZS s péčí o zraněnou osobu. Na místo byl povolán i vrtulník letecké záchranné služby.

Zřejmě nejtragičtější nehoda se stala v neděli 22.6. v 10 hodin dopoledne v Bohumíně – Skřečoni na Karvinsku. Na místě mimo dalších složek IZS zasahovali hasiči ze stanice Bohumín a Orlová. Také k této nehodě byl povolán vrtulník LZS. Jednalo se o nehodu dvou osobních vozidel (Renault Megane a Škoda Felicia). Hasiči na místě vyprostili zraněné z vozidel, odpojili akumulátory a zlikvidovali pomocí sorbentu únik provozních kapalin. Ve spolupráci s ZZS poskytli pomoc zraněným cestujícím. Při této nehodě došlo k usmrcení jedné osoby a zranění dalších čtyř osob.
Příčinu všech nehod řeší Policie ČR.



Ing. Petr Faster
Centrum tísňového volání Ostrava


-swo-

Sdílet