Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Uvnitř bývalého plynojemu v Ostravě-Přívoze hasiči cvičili záchranu osoby z hloubky

To, že cvičení profesionálních hasičů při záchraně osoby z obtížně přístupných objektů může být nejen náročné, ale i romantické, zažilo na vlastní oči lezecké družstvo Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) na konci září 2015.

Uvnitř bývalého, ale stále monumentálního plynojemu v Ostravě-Přívoze šlo hasičům o vytažení jedné osoby z hloubky zhruba 90 metrů, její transport na střechu plynojemu a následně spuštění na zem až k hasičským vozidlům. Zachraňovanou osobu představovala osmdesátikilo­gramová figurína.

Protože se uvnitř plynojemu rozléhaly zvuky, nebylo možné komunikovat ani na velmi krátké vzdálenosti jinak než pomocí radiostanic. To, co plynojem ubral na zvuku, přidal na zvláštním osvětlení vnitřního pláště a dalších konstrukcí přirozeným světlem, které se sem prodíralo shora obdélníkovými průzory ve střeše plynojemu. Atmosféra lepší než ve Star Gate a podobných sci-fi seriálech…

Lezecké družstvo ze stanice HZS MSK v Ostravě-Porubě bylo také vybaveno měřicím přístrojem x-am 5000. To pro případ, že by se na dně plynojemu vyskytla nebezpečná koncentrace plynů.

Cvičení v areálu OKK Koksovny, a.s., trvalo zhruba dvě hodiny. Krásné fotografie nafotil člen hasičského lezeckého týmu Petr Teslík.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet