Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil uskladněné seno a slámu ve skladovací hale v místní části Štěpánovsko v Týništi nad Orlicí

Čtyři jednotky hasičů zasahují od dnešního rána u rozsáhlého požáru skladovací haly v místní části Štěpánovsko v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Požár byl na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje ohlášen v 07:18 hodin.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči z Týniště nad Orlicí, Albrechtic nad Orlicí a Třebechovic pod Orebem celkem s jedenácti zásahovými vozidly.

Ve skladovací hale o rozměrech zhruba 55 krát patnáct metrů hoří dva tisíce uskladněných balíků sena a slámy. Hasiči ihned nasadili několik vodních proudů na ochlazování zasažené haly z ocelové nosné konstrukce s pozinkovaným plechem a hliníkovou střechou. Zaměřili se také na ochranu a ochlazování další haly, která stojí hned vedle zasaženého objektu.

Tu se jim podařilo před plameny ochránit. Na nedalekém rybníku bylo zřízeno čerpací stanoviště a voda do cisteren byla doplňována kyvadlově. Vzhledem k rozsahu a poškození sena a slámy rozhodl velitel zásahu po domluvě se zástupcem družstva, že se uskladněné balíky nechají pod kontrolou vyhořet.

Hasební zásah bude pokračovat pravděpodobně celý dnešní den a hasiči budou síly a prostředky zaměřovat na ochranu zasažené skladovací haly. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na devět milionů korun, z čehož je osm milionů škoda na objektu a jeden milion na uskladněných balících. Příčiny a okolnosti vzniku požáru budou předmětem dalšího šetření. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet