Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Život JSDH Bílovec od ledna 2007 do června 2008

Shrnutí činnosti JSDH Bílovec za uvedené období.

Po delší odmlce jsme opět zaktualizovali naší hasičskou nástěnku, na které si můžete přečíst o výše zmíněném období a shlédnout zde i několik fotek dokumentujících naši činnost.

Leden 2007 začal pro některé z řad našich hasičů pracovně. Blížila se Výroční valná hromada (VVH) a závazek zněl jasně. Do VVH probouráme svépomocí příčku mezi kuchyní a záchodem, čímž se získá více místa a celá kuchyně pak projde rekonstrukcí. Toto se díky obětavosti některých členů v daném termínu povedlo, viz. fotopříloha.

Požár lesa Fulnek - Lukavec
Po zdárném průběhu rekonstrukce kuchyně a následné VVH přišel další závazek – rekonstrukce již hodně zničené (koroze, věk, vytíženost DA) Avie. Po většinu loňského roku tedy byla Avia postavena mimo výjezd.

10. 3. 2007 jsme již tradičně pro naše členky, popřípadě přítelkyně, manželky… připravili MDŽ.

19. 5. 2007 Jsme se stali pořadateli (v návaznosti na oslavy 140 let sboru) II. kola celorepublikové soutěže Plamen. Mladým hasičům v kategorii starší žáci se pod vedením ing. Radka Fešara a Jiřího Opálky podařilo vybojovat v konkurenci celého okresu krásné druhé místo, zajišťující zároveň postup na kraj. O týden později na krajském kole vybojovali ve třech disciplínách 3. místo, v celkovém součtu však skončili na nevděčném, bramborovém, čtvrtém místě. Leč i to je v konkurenci 12ti nejlepších krajských družstev pěkný výsledek.

7. 7. 2007 se rozhodla naše členka Pavla Binarová vstoupit do svazku manželského. Toto proběhlo za účasti hasičské delegace v zámečku Slatina. Po obřadu doslat ženich chomout na krk a na nohu kouli. Nevěsta dostala přes svatební šaty nomexový kabát a takto vyzbrojeni museli novomanželé za použití džberovky uhasit hořící domek. Přejeme novomanželům hodně štěstí do příštích mnoha let.

28. 8. 2007 přichází první ovoce – Avia prošla STK s již repasovaným podvozkem, nyní chybí už „jen“ dodělat nástavbu. V měsících srpen a září město postihly několikrát přívalové deště a kroupy. V této souvislosti zasahovali hasiči jednadvacetkrát. Více na vedlejším panelu věnovanému pouze těmto událostem.

15. 9. 2007 Jsme se, jak je již tradicí, cvičili v hasičském umu na místním zámku. Pro větší věrohodnost (místo nákladného a těžko odstranitelného zadýmení) jsme přes masky dýchací techniky přelepili igelit, čímž se stala viditelnost téměř nulovou.

20. 10. 2007 má křest ohněm nové družstvo mladých hasičů, mladších žáků, v Jerlochovicích na závodu požárnické všestrannosti (klasický „braňák“), kde po cca šesti týdenním trénování zabírají místo sice v druhé polovině výsledkové listiny, přesto nejsou na chvostu.

3. 11. 2007 využívá jednotka příznivého počasí a na věžích fa. Sugal probíhá výcvik ve výšce (záchrana slaněním, práce s žebříky, etc).

21. 12. 2007 je konečně (po devíti měsících) DA Avia znovu zařazen do výjezdu, již po kompletní repasi. Sláva a čest všem, kteří se ve svém volném čase na repasi zdarma podíleli.

19. 1. 2008 proběhla klasická lednová VVH. Budiž zajímavostí, že k večeři měli přítomní řízek.

17. 3. 2008 se naši hasiči sešli k další veselicí, totiž k zapíjení svobody Marka Binara. O týden později v kapli sv. Barbory opět o jednoho svobodného hasiče méně.
11. 4. 2008 byla pro hasiče předurčené k likvidaci událostí v dálničním tunelu pod Hýlovem (Klimkovice, D47 mezi Bílovcem a Ostravou-Porubou) uspořádaná prohlídka pod vedením pracovníka HZS, který nás upozornil na možná rizika při DN. O týden později, v cca jedenáct hodin, je naše jednotka za použití pagerů, sirény i modulu Kanga+ vyrozuměna o taktickém cvičení v témže tunelu. Jednotka SDH Bílovec na místě provádí evakuaci simulantů a zároveň prověřuje dojezdový čas na místo události.

3. 5. 2008 Pořádá SDH Bílovec tradiční soutěž O pohár starostky města.

24. 5. 2008 Pro změnu II. kolo celorepublikové soutěže Plamen, našim želízkem v ohni budiž mladší žáci MH, kde nedopadli nejhůř a natřeli to i některým „ostřílenějším“ družstvům. Což je vzhledem k první sezóně krásný výsledek.

14. 6. 2008 Vítězí muži v požárním útoku a v netradičním požárním útoku ve Staré Vsi.Vzhledem k zaměření jednotky spíše na problematiku zásahů (příprava na soutěže je téměř nulová) se jedná o uctihodný výkon.

Celkem jsme za období cca roku a půl stihli krom klasické zásahové činnosti (přes 70 výjezdů, vzhledem k umístění jednotky na společné stanici s HZS vysoké číslo): ukázky pro školky, školy či veřejnost na různých slavnostech, dvě svatby, jeden fotbalový turnaj jak pro hasiče, tak pro ostatní kamarády, rekonstrukci a vymalování kuchyně a sálu, repas DA Avia, obnovu hasičského areálu, výchovu mladých hasičů i mnoho asistencí pro potřeby města.
Zejména nás pak loni zaměstnal průběh celoročních oslav. Co se výjezdové činnosti týče, patrně nejvíce se na vyšším čísle podepsaly přírodní kalamity, ať už jarní přívaly mokrého sněhu či přívalové deště v měsících srpen a září.

Info: Jiří Opálka

-kow-

Sdílet