Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár seníku v Letech

Dvacet minut po 5. hodině byl dnes ráno nahlášen požár seníku u obce Lety na Písecku. K požáru vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic Písek a Milevsko se třemi cisternami a zároveň byly svolány dobrovolné jednotky obcí Mirovice a Čimelice.

Dvacet minut po 5. hodině byl dnes ráno nahlášen požár seníku u obce Lety na Písecku. K požáru vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic Písek a Milevsko se třemi cisternami a zároveň byly svolány dobrovolné jednotky obcí Mirovice a Čimelice. Na ohlášeném místě hasiči zjistili, že hoří seník o rozměrech cca 80 × 15 metrů a že požár zasáhnul zatím polovinu objektu. Velitel zásahu si vyžádal ještě další posilovou jednotku, a to jednotku SDH obce Kostelec nad Vltavou. Uvnitř seníku bylo uskladněné seno a nacházelo se zde i několik zemědělských strojů. Zásahem všech jednotek se podařilo zabránit požáru, aby se rozšířil i na druhou polovinu seníku – požár tedy zasáhnul plochu přibližně 40 × 15 metrů. Minutu po 6. hodině velitel zásahu nahlásil na operační středisko lokalizaci požáru a okolo sedmé hodiny z místa zásahu odjela jednotka SDH obce Kostelec nad Vltavou, jednotka profesionálů z požární stanice Milevsko a jedna z cisteren hasičů z centrální stanice Písek.



Podle aktuální informace, které na základě svého šetření poskytnul vyšetřovatel HZS ÚO Písek, se jednalo o seník velikosti 8 000 m3 s ocelovou nosní konstrukcí a hliníkovou střechou. V seníku bylo od 24. května uskladněno 50 tun letošního sena a byly ze zaparkované dva traktory. Požár zasáhnul především uskladněný materiál, škoda na traktorech nebyla způsobena přímým požárem, ale pouze sálavým teplem. Statika objektu nebyla narušena, požár zničil přibližně čtvrtinu střechy. Škoda je zatím vyčíslena na Kč 450 000,–-. Jako příčina vzniku požáru je vyloučeno cizí zavinění a vzhledem k tomu, že objekt byl odpojen od elektrických rozvodů, je také vyloučena technická závada na elektroinstalaci. Nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru je prozatím samovznícení s možností nedbalostního jednání majitele objektu.

Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje 

-kow-

Sdílet