Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nácvik při požáru v České národní bance

Krátce před půl jedenáctou byl na tísňovou linku 112 Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje ohlášen požár v budově České národní banky na Lannově třídě v Českých Budějovicích. K zásahu byla operačním důstojníkem vyslána dvě vozidla: automobilová cisterna a technický automobil.

Krátce před půl jedenáctou byl na tísňovou linku 112 Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje ohlášen požár v budově České národní banky na Lannově třídě v Českých Budějovicích. K zásahu byla operačním důstojníkem vyslána dvě vozidla: automobilová cisterna a technický automobil. Požár vzniknul při manipulaci techniků banky s dieselovým agregátem. Vlivem technické závady pak došlo k požáru na zařízení a jeho následnému rozšíření do prostoru spojovací chodby a sousedních místností. Celý prostor technického zázemí banky byl silně zakouřen. Hasiči nejdříve provedli společně s bezpečnostní službou banky evakuaci osob a zároveň vytvořili hasební proudy do místnosti s dieselagregátem. Zde našli osobu v bezvědomí, která se pravděpodobně nadýchala kouře a měla na sobě popáleniny. Hasiči muže vynesli ven a poskytli mu prvotní ošetření. Po likvidaci požáru bylo provedeno odvětrání zakouřeného prostoru. K velkému štěstí všech zúčastněných se jednalo pouze o prověřovací cvičení.

To mělo za úkol prověřit příjem tísňového volání na linku 112, komunikaci operačních středisek složek IZS a akceschopnost výjezdových jednotek Hasičského záchranného sboru, Policie ČR a Zdravotnické záchranné služby. Zasahující jednotky si procvičily příjezdovou cestu, orientaci v objektu, zásahové a evakuační cesty, možnosti zásahu a evakuaci osob.

Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje 

-kow-

Sdílet