Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičně zachránili zraněného muže z hořící věže hradu Sovinec, natáhli i stovky metrů hadic

Šest jednotek hasičů a další složky integrovaného záchranného systému (IZS) zasahovaly v pondělí 12. 10. 2015 dopoledne u požáru dřevěné historické věže hradu Sovinec (okres Bruntál) a při záchraně jedné osoby. Naštěstí šlo pouze o taktické cvičení složek IZS – byť za mrazivého počasí se silnějším větrem (ale bez sněžení a deště).

Při rekonstrukčních pracích na vrcholu dřevěné věže starobylého hradu Sovinec (obec Jiříkov, místní část Sovinec) začaly hořet nátěrové hmoty. Oheň a hustý dým simuloval vyvíječ kouře. Z žebříku uvnitř věže spadl a navíc se nadýchal kouře pracovník rekonstrukční fir­my.

K Sovinci se velmi rychle sjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Rýmařově a Bruntálu, společně s nimi i čtyři jednotky dobrovolných hasičů – z okolních obcí Rýmařov, Břidličná, Ryžoviště a Lomnice. Celkem tři desítky hasičů.

Policie ČR se postarala o řízení dopravy uprostřed obce, zaplněné zásahovými vozidly, tým zdravotníků ZZS MSK vyrazil za první průzkumnou skupinou hasičů nahoru na pomoc zraněnému muži.

Mezitím museli hasiči z centra malé obce až nahoru natáhnout několik stovek metrů hadic jak z cisteren, zaparkovaných především na jedné straně hlavní sovinecké silnice, tak z nedaleké požární nádrže, protože s vysokými cisternami by se nedostali historickými bránami ani do jednoho z pěti hradních nádvoří.

Hasiči objevili zraněného muže uvnitř nejvyšší věže, nasadili mu evakuační masku a položili na nosítka se zpevněním hlavy. Zvládli i jeho transport dolů pod věž úzkými a prudkými schody, tam na něj už čekali zdravotníci. Po kvalitním ošetření jej hasiči odnesli až k sanitce.

Cílem taktického cvičení bylo mj. prověření spolupráce složek IZS, včetně dostačujícího počtu zasahujících osob a techniky v obtížně dostupném prostředí, a také ověření dojezdových časů.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet