Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouře zasáhla i Královéhradecký kraj

Královéhradeckým krajem se ve středu (25. června 2008) přehnala silná bouře s přívalovým deštěm. Na několika místech v kraji prudké poryvy větru vyvracely stromy a poškodily elektrická vedení. Profesionální a dobrovolní hasiči vyjeli od 17.00 hodiny do půlnoci k téměř 70 událostem.

Nejhorší situace byla na Rychnovsku, kde hasiči od včerejška (25. června 2008) až do dnešní (26. června 2008) 01.00 hodiny ráno zasahovali u 32 událostí. Odstraňovali především velké množství popadaných stromů a větví z vozovek, odčerpávali vodu ze zatopených sklepů a zajišťovali poškozené střešní krytiny na domech. Na některých místech došlo k poškození nebo pádu drátů el. vedení. V obci Domašín u Dobrušky spadl strom na stodolu a střecha se zřítila na osobní vozidlo zaparkované před stodolou. Nikdo naštěstí nebyl zraněn. Hasiči zasahovali ve Skuhravě nad Bělou a okolí, v obcích Hlinné, Dobré, Val, Chábory, Zdobnice a na přilehlých komunikací. Několik událostí hasiči likvidovali v Rychnově nad Kněžnou, Kostelci nad Orlicí, Česticích, Petrovičích, Třebešově, Přepychách, Semechnici, Čánkách, Zelově a Říčkách v Orlických horách.

Do půlnoci (25. června 2008) vyjeli hasiči na Hradecku k 16 událostem. V Novém Městě spadl strom na dráty el. vedení a na mnoha místech popadané stromy blokovaly silnice. Přímo v Hradci Králové, na Pražské třídě, vítr utrhl billboard, který zůstal viset nad silnicí. Hasiči také odčerpávali vodu z garáží a sklepů. Přívalový déšť zaplavil podzemní garáže v Jungmannově ulici v Hradci Králové.

Hasiči na Jičínsku zasahovali do včerejší (25. června 2008) půlnoci u 9 událostí. Většinou odstraňovali popadané stromy a větve ze silnic. Profesionální a dobrovolní hasiči zasahovali u obcí Čímyšl, Mladějov, Vokšice, Pustá Proseč, Dolní Nová Ves, Lázně Bělohrad, Miletín a Doubrava.

Prudká bouře a déšť způsobily komplikace také v okrese Náchod. Hasiči zasahovali u 9 událostí. Jednalo se především o odklízení popadaných stromů z vozovek v Okružní ulici v Jaroměři, u Zaloňova, Semonic, Rožnova a Slavětína nad Metují. U Jaroměře spadl strom na železniční trať a zablokoval dopravu. Strom také spadl a poškodil zaparkované osobní vozidlo Š Felície v Heřmanicích. Nikdo naštěstí nebyl zraněn.

Na Trutnovsku hasiči vyjeli od včerejší (25. června 2008) 18.00 hodiny do půlnoci k 9 událostem. Prudké poryvy větru vyvrátily stromy u Velkého Vřešťova, Dubence, Doubravice, Zábřezí – Řečice, Třebihoště. Větve stromů spadly na železniční trať u Dvora Králové nad Labem. Voda také zaplavila železniční přejezd u Stanovic.

Foto: zaplavené garáže, ul. Jungmannova HK – Jan Dušek

Spadlý strom na dráty el. vedení Nové Město – stanice Nový Bydžov

Spadlý strom v Chlumci nad Cidlinou, ul. Zimova – stanice Nový Bydžov

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



-swo-

Sdílet