Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladá řidička osobního auta zemřela po srážce s vlakem na přejezdu v Třebechovicích pod Orebem

K tragické nehodě došlo dnes 14. října 2015 dopoledne na železničním přejezdu v ulici Na Stavě v Třebechovicích pod Orebem na Hradecku. Třiadvacetiletá řidička osobního vozidla Mazda 323 z dosud nejasných příčin vjela na přejezd právě ve chvíli, kdy tudy projížděl osobní vlak.

Lokomotiva táhla vrak vozidla po kolejích ještě zhruba 250 metrů k dalšímu železničnímu přejezdu. Mladá žena za volantem při srážce zemřela.

Nehoda byla na operační středisko hasičů ohlášena v 08:21 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové, dobrovolní hasiči z Třebechovic pod Orebem a hasiči HZS podniku Správy železniční dopravní cesty Česká Třebová.

Po příjezdu první jednotky již na místě zasahovala posádka Letecké záchranné služby Hradec Králové a lékař konstatoval smrt u řidičky. Hasiči zabezpečili vrak vozidla proti požáru a odpojili autobaterii. Ve vlaku cestovalo zhruba 20 lidí, kteří vyvázli bez zranění. Pro ně byla zajištěna náhradní autobusová doprava.

Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor, která byla dle zjištění na místě mimořádné události v době nehody v činnosti. Škoda byla celkově odhadnuta na 205 000 Kč (180 tis. vlak, 30 tis. auto, 5 tis. Trať.). Provoz na trati byl obnoven v 11.55 hodin.

Mgr. Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce

Na místo museli být povoláni psychologové Policie ČR a hasičů pro členy rodiny, kteří se dostavili na místo tragédie. Po vyšetření a zadokumentování události Policií ČR a Drážní inspekce hasiči pomůžou vystoupit všem cestujícím z vlaku, který zůstal stát v místě s vysokými náspy. Následně provedou vyproštění těla řidičky a naložení auta na odtah.

Po ukončení šetření nehody jednotka SŽDC Česká Třebová provedla ve spolupráci s jednotkou HZS ČR a JSDHO Třebechovice p. O. vyproštění usmrcené osoby z vraku vozidla pomocí vyprošťovacího zařízení Holmatro.

Následně bylo z kolejiště odtaženo osobní vozidlo. Na lokomotivě byla provedena provizorní oprava, aby mohla být souprava odtažena do železniční stanice.

Michal Janza

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet