Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostravě – Zábřehu hořel rodinný domek

Krátce po půl čtvrté ráno 26. 6. 2008 vyjeli ostravští hasiči ze stanice Zábřeh k požáru v rodinném domku na Dolní ulici. Po příjezdu na místo zjistili průzkumem, že hoří v garáži dvoupodlažního rodinného domku.Přidáno foto

Do rána 26. 6. 2008 (do 6:30 hodin) řešily od půlnoci jednotky hasičů na území Moravskoslezského kraje 88 případů. Z toho 74 případů souviselo s noční bouřkou a silným větrem.

Díky živlům vyjeli moravskoslezští hasiči v průběhu večera a noci z 25. na 26. 6. 2008 celkem 200 krát. Nejvíce případů řešili hasiči ve městě Ostrava – 46 a na Frýdecko-Místecku – 40. Ale ani v dalších okresech kraje si hasiči na nedostatek práce nemohli stěžovat. Na Novojičínsku řešili 39 případů, na Karvinsku 26 a na Opavsku 20 případů.

Nejčastěji jezdili hasiči k polámaným stromům a větvím na komunikace, chodníky, ploty a dráty elektrických rozvodů. V Ostravě zejména při příchodu bouřky díky častým výpadkům elektřiny vyprošťovali hasiči osoby, které uvízly ve výtazích domů.

Ještě v této době zasahují profesionální i dobrovolní moravskoslezští hasiči u 29 případů, které bouře způsobila (BR – 2, FM – 7, KA – 8, NJ – 5, OP – 2 a OV – 5).

Hasiči však neměli práci pouze s likvidací následků řádění živlů. Krátce po půl čtvrté ráno 26. 6. 2008 vyjeli ostravští hasiči ze stanice Zábřeh k požáru v rodinném domku na Dolní ulici. Po příjezdu na místo zjistili průzkumem, že hoří v garáži dvoupodlažního rodinného domku. Na místě se nacházela zraněná majitelka domku a šokovaný majitel. Oba se nadýchali zplodin hoření. Hasiči je předali do péče zdravotnické záchranné službě a pomocí 3 proudů požár nejprve lokalizovali a poté za necelou půlhodinu uhasili. Krátce po zahájení hasebních prací došlo k explozi zplodin hoření a hořící předměty se z uzavřené garáže dostaly až ven, ale včasným a účinným zásahem si hasiči s touto situací poradili.

Škoda způsobená požárem byla majiteli a vyšetřovatelem HZS odhadnuta na 800 tisíc korun. V garáži se pravděpodobně nacházelo množství starých filmů. Ty také byly příčinou exploze hořlavých výparů, které vznikly jejich hořením.

Přesnou příčinu v této době šetří Policie ČR ve spolupráci s vyšetřovateli hasičů.


Přidáno foto

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje




-swo-

Sdílet