Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Fiktivní plameny zasáhly kuchyňku výjezdového stanoviště záchranné služby v Bystřici pod Hostýnem

Po středeční deváté hodině ranní došlo v druhém nadzemním podlaží objektu výjezdového stanoviště zdravotnické záchranné služby v Bystřici pod Hostýnem k požáru. Plameny zasáhly mikrovlnnou troubu v denní místnosti a postupně se rozšířily na kuchyňskou linku a další vybavení místnosti.

Požár zpozoroval službu konající zdravotní bratr. Ten o vzniku mimořádné události okamžitě informoval krajské operační středisko hasičů a zahájil evakuaci přítomných zaměstnanců a výjezdové posádky.

Takto byl stanoven námět dnešního dopoledního cvičení jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Chvalčova.

Po vyhlášení poplachu a příjezdu první jednotky na místo už bylo vše jako u skutečného požáru. Zjištění situace od zaměstnanců, provedení průzkumu, rozvinutí dopravního vedení od cisteren, umístění rozdělovače před vstupem do objektu a natažení útočného vedení po schodišti až do prostoru fiktivního požáru v druhém podlaží. Celý zásah v objektu byl prováděn hasiči vybavenými dýchací technikou jako při skutečném požáru.

Po příjezdu posilových jednotek dobrovolných hasičů byla připravena přívodní vedení pro doplnění cisteren a to jak z posilových vozidel, tak z blízkého podzemního hydrantu. Napojení na hydrant bylo také prověrkou jeho funkčnosti pro případ skutečného zásahu.

Po jedenácté hodině mohl velitel zásahu ohlásit splnění všech stanovených úkolů a ukončení cvičení. Poslední slova pak patřila veliteli stanice profesionálních hasičů Bystřice pod Hostýnem. Ten krátce vyhodnotil průběh celého cvičení a plnění jednotlivých úkolů.

Závěrem také ocenil účast a nasazení členů dobrovolných jednotek z Bystřice pod Hostýnem a Chvalčova, kteří se výcviku zúčastnili v počtech převyšujících záměr cvičení. Vyzdvihl také, že stejné nasazení je standardem těchto jednotek i při skutečných událostech.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet