Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Emma? Kyrill? To nic nebylo…

Velmi náročný a riskantní zásah hned pěti jednotek HZS

Českých drah si vyžádala bouřka, jenž se přehnala přes oblast Chrudimska v uplynulých dnech. Na železniční trať u Prachovnic spadlo více jak 150 vzrostlých stromů na cca 300 metrech kolejí za zebou.

Velmi náročný a riskantní zásah hned pěti jednotek HZS Českých drah si vyžádala bouřka, jenž se přehnala přes oblast Chrudimska v uplynulých dnech. Na železniční trať u Prachovnic spadlo více jak 150 vzrostlých stromů na cca 300 metrech kolejí za zebou.

První jednotce byl vyhlášen alarmní výjezd k této události včera, 26.6. 2008 v 08.14 hod. JPO HZS ČD Kolín vyrazila na místo a to pouze velitelským automobilem v počtu 1+1, neb jednotka již tou dobou zasahovala na dvou jiných místech. Po dojezdu kolínských hasičů na místo události nejprve nevypadalo, že se bude jednat o tak velikou kalamitu. Bylo odřezáno několik stromů, aby se vůbec mohlo postupovat dál. Po asi 50ti metrech velitel viděl celý rozsah řádění silného větru. Obrovské stromy byly v délce cca 300 napadány přes sebe v kolejišti, bylo tedy jasné, že situace se nedá zvládnout a tak se VZ rozhodl přes Celostátní operační informační středisko HZS ČD vyžádat na místo nutné posilové jednotky. Postupně se tak k místu události dostavily jednotky HZS Českých drah z pražské, královéhradecké, nymburské a kralupské požární stanice. Celkem tedy 17 drážních hasičů.

Zásah to byl opravdu velmi riskantní a nebezpečný, neboť neustále hrozilo sesutí dalších polámaných stromů na hasiče, odstraňující kalamitní stav. Nakonec bylo odstraněno zhruba 150 či spíše ještě více vzrostlých stromů všech druhů. Zásah byl ukončen v pozdních večerních hodinách a muži z pěti jednotek profesionálních drážních hasičů se konečně vrátili zcela vyčerpaní zpět na své základny.

Nikdo ze zasahujících hasičů a to mnozí mají opravdu letité zkušenosti, takovouto kalamitu dosud nezažil. Emma? Kyrill? To opravdu nic nebylo v porovnání se včerejším zásahem na 300 m kolejí v Prachovicích. Zásah byl navíc ztížený velkým horkem, které ubíralo hasičům na síle každou minutu.

Jinak jednotky HZS ČD z celé republiky uskutečnily včera, 26.6. 2008 téměř 30 výjezdů, spojených s převážně řáděním větrné smršti.


 -wap-

Sdílet