Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči se v Hlučíně školili na vyprošťování při dopravních nehodách

V neděli 18. 10. 2015 proběhlo další z pravidelných školení jednotek sborů dobrovolných hasičů předurčených pro zásahy při dopravních nehodách. Tentokrát se školení konalo v Hlučíně.

Vybrané jednotky kategorií JPO II., které drží neustále pohotovost pro výjezd minimálně jednoho družstva o počtu čtyř členů, jsou v Moravskoslezském kraji předurčeny pro zásahy při dopravních nehodách, jenž bývají také spojeny s nutností vyprostit zraněné osoby z havarovaných vozidel. Proto je nutné hasiče z těchto jednotek neustále proškolovat a cvičit, aby mohli adekvátně reagovat na moderní postupy a mohli dobře ovládat moderní techniku, kterou mají k dispozici.

Dalšího z pravidelných školení se v neděli v Hlučíně účastnili členové jednotek SDH obcí Hradec nad Moravicí, Kylešovice, Vítkov, Hlučín a Litultovice. Součástí tohoto školení bylo také seznámení s postupem správné práce s krycími zástěnami a hydraulickými vyprošťovacími nástroji, které nedávno dostaly jednotky darem.

Školení bylo zahájeno v 9:00 hodin teoretickou přípravou na učebně na stanici HZS MSK v Hlučíně, na kterou navazovala praktická část od 12 hodin v areálu Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně. Zde si členové jednotek SDH mohli vyzkoušet, jak složité je vyprošťování zraněných osob z havarovaného autobusu. Po ukončení bylo cvičení vyhodnoceno a následně se členové zúčastněných jednotek rozjeli do svých domovů.

I když je technika, kterou jsou vybrané jednotky SDH obcí vybavovány, na špičkové úrovni a hasiči ji ovládají, nezbývá než jim přát, aby ji museli použít u co nejméně dopravních nehod.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet