Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči z Nošovic „ořezali“ automobil Hyundai ix35 pro výuku vyprošťování

Profesionální hasiči ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Nošovicích (okres Frýdek-Místek) upravili pro účely odborné přípravy, zaměřené na vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, osobní automobil Hyundai ix35, který jim pro tyto účely věnovala firma Hyundai Motor Manufacturing Czech, s.r.o.

Částečně obnažené vozidlo je určeno pro odbornou přípravu moravskoslezských hasičů, kteří stále častěji musí vyjíždět k dopravním nehodám vyprošťovat zraněné cestující. Čím lépe budou taková vozidla znát, tím rychleji budou moci osoby zachraňovat a ty budou mít větší šanci na přežití vážné nehody.

Osobní automobil Hyundai je částečně upraven tak, aby byla vidět jak stavba karoserie, tak motor a jeho další konstrukční části, které jsou důležité pro co nejrychlejší a nejbezpečnější vyproštění osob po dopravní nehodě, zabezpečení havarovaného auta před případným výbuchem nebo požárem a také pro bezpečnost zasahujících hasičů.

„Vykuchána“ byla částečně i sedadla a boční dveře automobilu či volant. Například tuhost konstrukce „školicího“ vozidla Hyundai je odlišena barevně. Červenou jsou označeny nejtužší části, zelenou středně tuhé a žlutou barvou nejméně odolné. Celková úprava vozidla trvala zhruba měsíc.

Hasiči v Moravskoslezském kraji spolupracují se zdejší automobilkou, která se před několika lety významně zasloužila o výstavbu a vznik nošovické stanice HZS MSK, už od prvopočátků. Dosud hlavně jezdili do areálu automobilky učit se konstrukce zde vyráběných vozidel, jejichž počty na silnicích ČR neustále rostou, včetně trénování vyprošťování osob.

HZS MSK ve spolupráci s firmou Hyundai letos v červenci umožnili v areálu automobilky také výuku slovinským a tureckým hasičům.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet