Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili potlučeného seniora z břidlicového podzemí na Opavsku

Tři jednotky profesionálních hasičů z HZS MSK, mezi nimi dvě hasičské lezecké skupiny ze stanic v Opavě a Ostravě-Porubě, se zapojily v úterý 20. 10. 2015 v podvečer nedaleko chatové osady Melecký mlýn u obce Melč (okres Opava) do záchrany zhruba sedmdesátiletého seniora. Ten spadl při zkoumání nebezpečné břidlicové štoly do šestimetrové jámy a zranil se. Po úspěšné záchranné akci hasičů skončil ve vrtulníku a nakonec v ostravské nemocnici.

Senior se třemi muži středního věku prozkoumávali v úterý odpoledne bývalé důlní dílo a jeho složitý systém břidlicových chodeb. V břidlicovém podzemí náhle spadl do šest metrů hlubokého svislého komínu, zranil se a nemohl ven. Dva kolegové jeskyňáři zůstali s ním, třetí muž vyběhl ven zavolat pomoc.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno krátce po páté hodině odpolední. Na místo vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic ve Vítkově, Opavě a Ostravě-Porubě – přitom z Opavy a Poruby dvě speciálně vycvičená a vybavená lezecká družstva.

Hasiči se dostali ke zraněnému muži do jámy bez pomoci lezecké techniky, položili jej na speciální sked nosítka a nesli čtvrt kilometru břidlicovou podzemní štolou. Lano použili až na protažení nosítek se zraněným seniorem tři metry dlouhou a poměrně úzkou kovovou rourou u ústí štoly, šikmo položenou. Venku jej předali týmu Zdravotnické záchranné služby MSK.

Zraněný muž se zdravotníky komunikoval. Po ošetření jej ještě hasiči snesli zhruba sto metrů ze srázu až k vrtulníku Letecké záchranné služby, který jej transportoval do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet