Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Liberce mají jako první v ČR záchrannou síť pro koně, použít lze i pro jiná zvířata

V úterý 20. října 2015 odpoledne proběhlo na centrální stanici v Liberci předání záchranné sítě pro koně, kterou hasičům darovala veterinářka MVDr. Lýdia Čačková prostřednictvím občanského sdružení EDUvet.cz.

Do konce roku 2015 budou tímto speciálním vybavením disponovat dva hasičské sbory a HZS Libereckého kraje je tím úplně prvním. Předání daru se zúčastnil zastupující ředitel HZS LK plk. Ing. Zdeněk Borovička, který nový přírůstek do vybavení velmi ocenil, protože zásahy hasičů u zvířat nejsou ojedinělé.

„Věřím, že se nám díky síti podaří zachránit několik životů, na druhou stranu doufám, že ji nebudeme potřebovat příliš často,“ sdělil.

Sdružení EDUvet.cz by rádo do budoucna vybavilo záchrannými sítěmi HZS všech krajů.

Záměr vznikl na základě osobní zkušenosti, kdy jsem měla možnost být u několika zásahů. Jsme rádi, že můžeme pomoci, a to jako první Libereckému kraji, kde je mnoho chovatelů koní,

doplnila MVDr. Lýdia Čačková.

Jak dodala, záchrannou síť lze použít nejen pro koně, ale třeba osla, krávu nebo tele.

Díky novému vybavení budou lépe chránění i hasiči samotní. Síť totiž na rozdíl od popruhů dostatečně fixuje zvířata s různou anatomickou stavbou. Popruhy mohou ze zvířete sklouzávat, čímž dochází k jeho vystresování. V těchto situacích mohou zvířata zranit záchranáře.

V nejbližších dnech budou hasiči připravovat školení pro zacházení s novou záchrannou sítí i popruhy, které doteď používali.

Hasiči HZS Libereckého kraje měli od začátku roku 51 zásahů k záchraně zvířat.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet