Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V táborské nemocnice cvičně hořelo, hasiči evakuovali pacienty ortopedického oddělení

Ve středu 21. října 2015 proběhlo v Nemocnici Tábor taktické cvičení na téma „Požár v lůžkové části ortopedického oddělení“. Cílem cvičení, kterého se zúčastnili táborští profesionální i dobrovolní hasiči a zdravotnický personál nemocnice, bylo jak prověření akceschopnosti obou jednotek, tak zároveň prověření znalostí nemocničního personálu v oblasti požární ochrany.

Podle námětu cvičení vypukl požár na jednom z pokojů lůžkové části ortopedie. V důsledku požáru došlo k zakouření celé chodby ve čtvrtém nadzemním podlaží pavilónu. Personál nemocnice vyhodnotil situaci jako nezvladatelnou vlastními silami a prostředky a okamžitě začal postupovat podle platných požárních a poplachových směrnic.

To znamená, že zaměstnanci požár nahlásili prostřednictvím linky 112 na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje, zajistili co nejrychlejší přístupovou cestu hasičů do areálu nemocnice a do zasaženého pokoje a zahájili evakuaci osob.

Hasiči ve spolupráci s personálem oddělení evakuovali celkem 20 osob, z toho 11 chodících. Ostatní byli dle závažnosti diagnózy buď odvezeni na vozíku, s lůžkem, nebo odneseni na nosítkách. Evakuace všech pacientů proběhla bez problému do 13 minut od příjezdu první hasičské jednotky na místo.

Souběžně jednotky natáhli do čtvrtého nadzemního podlaží k „ohnisku požáru“ jeden útočný proud. Na odvětrání zakouřené chodby nasadili přetlakovou ventilaci. Zásah hasičů byl proveden v dýchací technice.

Foto: David Peltán pro HZS Jihočeského kraje
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet