Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Asistence při sportovním klání

Kvalifikační utkání o postup na EURO žen sehrály naše reprezentantky na půdě obce Ludgeřovice, pro kterou to znamenalo zabezpečit mnoho požadavků ze strany UEFA, mimo jiné také stránku bezpečnostní.

Kvalifikační utkání o postup na EURO žen sehrály naše reprezentantky na půdě obce Ludgeřovice, pro kterou to znamenalo zabezpečit mnoho požadavků ze strany UEFA, mimo jiné také stránku bezpečnostní.

Výkop utkání mezi ženskou reprezentací ČR a Běloruskem byl naplánován na 16. hodinu, 26. června 2008 (čtvrtek). Ze strany UEFA vznikl požadavek zabezpečit toto utkání hlavními složkami IZS. Právě podíl hasičů zabezpečovala naše místní jednotka Ludgeřovice (JPO 5). Nutno podotknout, že jsme zatím se zabezpečováním sportovních klání zkušenosti neměli. Nyní bylo úkolem zabezpečit utkání dokonce mezinárodní, s případnou mezinárodní ostudou. Proto obec nežila již týden před akcí ničím jiným a snažila se delegátům dle možností vyhovovat v jejich požadavcích.

Prvním narušením plánů byla noc ze středy na čtvrtek. V podvečer se uskutečnily tréninky obou týmů, avšak od desáté hodiny večerní jednotka držela pro jistotu hotovost díky přicházejícím bouřkám, které zasáhly celý náš Moravskoslezský kraj. Před jedenáctou hodinou pak celou obec vzbudila poplachová siréna a první vůz vyjel odstranit pomocí motopily větve, které kousek za světelnou křižovatkou zatarasily celý jízdní pruh frekventované silnice z Ludgeřovic do Hlučína. Poté byla jednotka vyzvána SOPISem Bruntál, aby dále setrvala na své stanici. Vše skončilo společně s utichajícím větrem po půlnoci.

Plánované setkání složek IZS s delegátkami zápasu ve čtvrtek ráno jsme tedy jen přežívali. Zde byla první věc, která mě zarazila. I když byla celá diskuze vedena v angličtině, bylo pouze nutné podepsat se do kolonky „Fire brigade“. Veškeré nároky žádné, pouze postavit „Fire truck“ 1,5 hodiny před výkopem zápasu a hotovo. Přibližný počet diváků znám nebyl také. Zabezpečení je nezajímalo, další požadavky nepředaly. Akci jsme si tak asi měli zajistit podle sebe, ale asi to tak bylo nejlepší. Totéž bylo vzkázáno policii a zdravotní službě.

Již na místě jsme se domluvili vytýčit tzv. „VIP“ zonu, která byla v okolí stadionu a na přilehlé komunikaci. Do té měli povoleno vjíždět pouze vozidla IZS a autobusy s týmy. Tato zona byla prvním dobrým krokem, neboť si pamatuji, že při mnoha akcích pro veřejnost jsme museli neustále žádat o přeparkování osobních vozidel, bránicích Tatře ve výjezdu.

Samotný zápas už měl reprezentační úroveň, což bylo znát. Žádné dělobuchy, světlice a jiná pyrotechnika tak na trávník nepřiletěla. Jednotka do akce nasadila podle svého uvážení 10 mužů (T815 1+3, DA Avia 1+5). Ti byli rozmístěni ve skupinkách ve dvou po celém obvodu hřiště, vybaveni oděvy proti ohni, kbelíky s vodou(na světlice) a hasicími přístroji. Radioprovoz mezi skupinami obstaraly ruční a vozidlové radiostanice.

K žádným excesům naštěstí dle předpokladů nedošlo, zásah nebyl nutný. Pouze před zápasem vznikl ze strany SOPIS Bruntál požadavek na výjezd naší velkokapacitní CAS do nedaleké obce k očistě cest po záplavě. Tato událost byla řešena po domluvě povoláním dalších okolních jednotek Dojmy ze samotného utkání tak pouze zkazila chvilková průtrž s kroupami, před kterou se hasiči na protější straně od tribuny neměli kam ukrýt. Jen pro zajímavost, utkání sledovalo cca. 1 000 diváků, zápas skončil výhrou naší reprezentace a v šatně žen nebyl požární hlídce umožněn trvalý dozor :-)

Utkání znamenalo pro nezainteresované diváky pěknou podívanou. Pro celý realizační tým včetně hasičů to pak bylo odzkoušení spolupráce mezi místními hasiči a tělovýchovnou jednotou. Často na vesnicích hrají fotbalisté mezi veřejností prim a ne jinak je tomu u nás. Teď se však prokázalo, že i tyto složky se dokáží spojit a zabezpečit pořadatelství tak významné akce, jakou je pro jednu vesnici reprezentační utkání. A v neposlední řadě je to další nová zkušenost pro výjezdovou jednotku.

V diskuzi pod tímto článkem bych rád viděl příspěvky těch, kteří mají pravidelné a daleko vypjatější zkušenosti s těmito hlídkami, aby přispěli a popsali, jak zabezpečují akce oni. Myslím, že vzájemná výměna zkušeností se hodí vždycky.

Pro Požary.cz, David Lange, JSDH Ludgeřovice 

-kow-

Sdílet