Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Jedlové na Svitavsku plameny zničily seník a ohrozily ustájené býky

Pět jednotek hasičů s devíti vozy (profesionální z Poličky a Svitav a dále dobrovolné z Jedlové, Poličky a Bystrého) zasahovalo u požáru seníku v Dolní Jedlové. Při příjezdu hasičů byl požár již ve druhé fázi hoření a na zhruba 200 m2.

(druhá fáze hoření – je časový úsek od počátku intenzivního hoření až do doby, kdy jsou požárem zasaženy všechny hořlavé materiály a konstrukce hořícího objektu. Situace na místě požáru v této fázi již bývá velmi složitá a vyžaduje vysoké nároky na organizaci hasebních prací, zvláště blíží-li se požár k závěru této fáze. Kovové konstrukce ztrácejí pevnost a hrozí akutní nebezpečí jejich zřícení).

Objekt byl rozdělen na dvě části. V jedné byly uskladněny balíky slámy a v druhé polovině bylo ustájeno zhruba 60 býků. Asi 40 býků bylo přímo ohroženo požárem, a tak je hasiči vypustili mimo objekt a dalších 20 býků bylo evakuováno do sousedního objektu.

Manipulátorem byla rozbita boční stěna seníku, aby se hasiči dostali ke všem ohniskům. Hořící sláma z objektu byla postupně vyvezena a dohašena.

Hasiči dále pomáhali s naháněním býků do ohrady a s jejich nakládkou do převozových vozů. Požár se podařilo zcela zlikvidovat v neděli 25. října ve 2 hodiny ráno. Poslední jednotky z místa odjížděly v 4.03 hodin. Vyšetřování příčin vzniku požáru pokračuje i v neděli ráno. Škoda nebyla ještě přesně stanovena. Foto: HZS Svitavy a JSDHO Bystré.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet