Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Střechu rodinného domu v obci Rodov na Hradecku zničil požár, škoda dosáhla jednoho milionu korun

Pět jednotek hasičů likvidovalo v neděli 25. října 2015 nad ránem požár střechy rodinného domu v obci Rodov na Hradecku. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena v 02:55 hodin. Na místo byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z Jaroměře a Hradce Králové – stanice Pražská, dále dobrovolných hasičů ze Smiřic, Černožic a Holohlav.

Hořela střecha a půdní prostor staršího přízemního rodinného domu. Jeho uživatel se dostal včas ven, ale nadýchal se zplodin hoření a musel být záchrannou službou převezen k vyšetření do nemocnice. Již při příjezdu první jednotky hasičů byl požár v předposlední fázi hoření a zasažena byla celá střecha.

Kvůli možnému propadnutí střešních konstrukcí do domu museli hasiči zasahovat pouze ze žebříků zvenčí. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu krátce po páté hodině ráno a uchránili vedle stojící přístavek. Část zničené konstrukce, která se sama nezřítila, museli následně strhnout a dohasit ohniska.

Požár zlikvidovali po deváté hodině dopoledne. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na jeden milion korun, uchráněné hodnoty na dalším stavení činí 200 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností špatná instalace kouřovodu v domě.

Při topení došlo u špatně umístěného kouřovodu k požáru rákosového stropu a následnému rozšíření na celou střechu.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet