Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K simulovanému požáru kláštera v Oseku vyjeli hasiči z pěti jednotek, zkoušela se i průjezdnost vraty

V knihovně historického kláštera v Oseku vypukl v pondělí mohutný požár. Přivolaní hasiči z hořící místnosti plné vzácných knih evakuovali jednu ze zaměstnankyň kláštera, která se nadýchala kouře. Do bezpečí ženu z prvního patra dostal automobilový žebřík.

Požár naštěstí byl ale jen simulovaný a zásah jen hasičské cvičení. Jeho cílem bylo především ověřit si, jestli hasičská technika projede mohutnými vraty kláštera až na nádvoří.

Velitel cvičení Vladimír Procházka z HZS Duchcov uvedl, že na místo se sjelo celkem pět hasičských jednotek. Vedle dvou profesionálních to byly i čtyři dobrovolné jednotky hasičů z Teplicka. Fiktivní požár se z knihovny dostal na půdu i na střechu. Přivolaní hasiči tak museli zasahovat v dýchacích přístrojích a na pomoc si přizvali i automobilový žebřík z Teplic.

V areálu kláštera jsme naštěstí nemuseli zasahovat řadu let. Proto jsme si chtěli vyzkoušet, jestli by v případě nebezpečí dovnitř projely hasičské cisterny nebo dokonce i automobilový žebřík. Mohutná vrata naštěstí byla postavena tak, že naše auta téměř bez problému projela.

I když například právě automobilový žebřík to měl opravdu natěsno a zde se navíc prokázala i vynikající um řidiče a také navigátora,

řekl velitel cvičení Vladimír Procházka.

Hasiči se ale v rámci cvičení zaměřili také na samotný zásah, při kterém evakuovali „zraněnou“ pracovnici knihovny, kterou si pak převzala hasičská zdravotnice z SDH Osek nebo zajistili dálkovou dopravu vody z asi sto metrů vzdáleného rybníka.

Jednotky vyzkoušely i funkčnost hydrantů v okolí oseckého kláštera. Vzácné knihy a obrazy v areálu oseckého kláštera jsou tak v bezpečí.

Zasahující jednotky:

  • HZS Teplice
  • HZS Duchcov
  • SDH Osek
  • SDH Košťany
  • SDH Duchcov
JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet