Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Povodňový tým hasičů z Moravskoslezského kraje se v Rumunsku osvědčil

Ze čtyřdenního mezinárodního cvičení Modex 2015 v Rumunsku se v pondělí 26. 10. 2015 po poledni vrátil do Ostravy specializovaný „povodňový“ tým Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), známý pod zkratkou WASAR (Water Search And Rescue). Přesnější označení je „tým pro vyhledávání a záchranu osob na vodní hladině“.

V okolí rumunského města Aradu (191 tisíc obyvatel) se do cvičení, zaměřeného na likvidaci následků rozsáhlých povodní, zapojily i další tři zahraniční týmy – z Německa, Rakouska, Bulharska a s nimi i domácího Rumunska. Český tým byl ale jediný specializovaný na vyhledávání a záchranu osob na vodní hladině, další zahraniční týmy se zaměřovaly především na velkokapacitní čerpání vody.

Čeští hasiči zasahovali během cvičení, které skončilo v neděli 25.10., převážně na řekách a jiných vodních plochách (např. jezero Gioroc). Evakuovali odtud 62 osob, zachránili 7 osob a z vodní hladiny vyprostili 6 těl mrtvých osob. Také transportovali na člunech 17 osob a sloužili i pro převoz čerpadel a různých technických prostředků. Organizátoři i hodnotitelé mezinárodního cvičení vyjadřovali s činností českého týmu velkou spokojenost.

Ve WASAR odřadu HZS MSK odjelo do Rumunska celkem 37 osob na 12 vozidlech, včetně lékaře Úrazové nemocnice Brno. Tým vezl do Aradu lodní kontejnery a přívěsy s devíti čluny se silnými motory a třemi záchrannými nafukovacími rafty.

WASAR odřad HZS MSK je dosud jediný svého druhu v České republice. Je speciálně vybaven a vycvičen pro záchranné práce na vodní hladině, mj. při povodních. Jeho příslušníci již absolvovali několik „povodňových“ cvičení v zahraničí, i doma pravidelně trénují jak na klidné a tekoucí, tak na divoké vodě.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet