Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u tragické nehody v Mostech šest hodin

Šest jednotek hasičů se dvěma vyprošťovacími speciály zasahovalo v pondělí 30. 6. 2008 večer až do noci u srážky polského kamionu a osobního automobilu Volkswagen Passat Combi v Mostech u Jablunkova (okres Frýdek-Místek), při níž zahynul řidič Passatu (ročník 1977). Zásah hasičů trval téměř šest hodin.

Šest jednotek hasičů se dvěma vyprošťovacími speciály zasahovalo v pondělí 30. 6. 2008 večer až do noci u srážky polského kamionu a osobního automobilu Volkswagen Passat Combi v Mostech u Jablunkova (okres Frýdek-Místek), při níž zahynul řidič Passatu (ročník 1977). Zásah hasičů trval téměř šest hodin.



Operační středisko hasičů obdrželo informaci o vážné nehodě v pondělí před půl sedmou večer. Na místo Vyjely jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Třinci, Frýdku-Místku a Ostravy, z Frýdku-Místku vyjelo vyprošťovací vozidlo Tatra 815, z Ostravy-Zábřehu vyprošťovací vozidlo Mercedes Benz Bizon a pojízdná dílna.

Do zásahu se zapojili také dobrovolní hasiči z Jablunkova, Mostů u Jablunkova a Písku.

Passat zůstal zdemolovaný na silnici, asi dvacet metrů na pole ale odlétl jeho motor i s převodovkou. Jeho řidič srážku nepřežil. Řidič kamionu z Polska (cca 35 let) vyvázl z nehody bez zranění.

Hasiči proto po příjezdu zamezili dalšímu úniku nafty a oleje z Passatu, z kamionu uniklo jen malé množství oleje. Část provozních kapalin se dostala do příkopu, hasiči postavili provizorní hráze a uvědomili pracovníky odboru životního prostředí. Pak vystříhali pomocí hydraulických nástrojů tělo řidiče Passatu a předali pohřební službě.

Potom hasiči částečně uklidili znečištěnou silnici v délce asi 60 metrů a zavolali na místo pracovníky Správy silnic Moravskoslezského kraje. Mezitím hlavně dobrovolní hasiči prohledávali v rojnici okolí místa nehody a hledali dalšího případného zraněného účastníka nehody. Našli pouze část chladiče Passatu. (Později večer za tmy byl na pátrání nasazen také policejní psovod se služebním psem.)

Vyprošťovací Tatra 815 vytáhla během čtvrt hodiny pomocí navijáku kamion z příkopu, kde byl zaražen do břehu přední částí vozidla zaražen. Protože při další manipulaci s těžkým vozidlem hrozilo protržení nádrže, k zásahu přijel chemický automobil ze stanice HZS MSK v Třinci a přivezl i sudy na jímání nafty. Naštěstí je hasiči nemuseli použít.

Téměř tři hodiny trvala další část zásahu – obtížné naložení kamionu na zadní sklápěcí a výsuvné rameno (pracovně „vidle“) vyprošťovacího Bizona a opatrné odtažení na čtyři kilometry vzdálenou odstavnou plochu u čerpací stanice pohonných hmot v Jablunkově. Na své stanice a zbrojnice se hasiči vrátili až hluboko po půlnoci.

Jak během pondělního večera, tak během úterního dne na místě spolupracovala firma Eko Aqua, která po oba dny odvezla použité sorbenty. Během úterka by měla z okolí místa nehody odstranit kontaminovanou zeminu. Okolnosti nehody šetří Policie ČR.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-kow-

Sdílet