Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V mikulovském zámku vypukne cvičný požár

Dramatické chvíle ve středu dopoledne prožijí pracovníci objektu a turisté na zámku v Mikulově na Břeclavsku.

Dramatické chvíle ve středu dopoledne prožijí pracovníci objektu a turisté na zámku v Mikulově na Břeclavsku.

Během provádění skupiny turistů a odborného výkladu na prohlídkové trase průvodce zjistí, že ze dvou místností v expozici nábytku v blízkosti Gajdošova sálu vychází kouř a sálá oheň. Průvodce turisty rychle odvádí na nádvoří zámku a na linku 150 ohlašuje požár. Na místo vyjíždějí hasiči, oheň a kouř se však rychle šíří, zaměstnanci památkového objektu evakuují všechny prostory zámku. Ne všichni lidé ho stačí včas opustit. Policisté kontrolují počty evakuovaných a zjistí, že pohřešováni jsou dva lidé. Hasiči v dýchacích přístrojích zahajují průzkum zámku a pátrání po pohřešovaných. Několik lidí je zraněno a na místo přijíždějí i zdravotníci.

Strážníci Městské policie náměstí uzavírají pro zásahová vozidla hasičů a složek IZS. O požáru je informováno vedení města V zámku je vypnut el. proud, čerpadla na zvýšení tlaku v hydrantové síti zámku jsou však mimo provoz. Vodu k hašení požáru jsou tak hasiči na zámek nuceni přivádět 300 metrů dlouhým hadicovým vedením z náměstí do kašny Skalního nádvoří. Vodu motorová čerpadla vytláčejí nahoru, převýšení dosahuje 40 metrů. K zásobování dálkového vedení z náměstí je zřízena kyvadlová doprava vody od hydrantu u mikulovské požární stanice. K účinnému hašení rychle se šířícího se požáru jsou zřízeny dva bojové úseky. K odvětrávání hustého dýmu jsou nasazeny přetlakové ventilátory. Po evakuaci všech lidí ze zámku je souběžně s hašením požáru zahájena evakuace materiálu ze zámeckých sbírek. Požár se podaří zlikvidovat a hasiči spolu s policisty předávají požářiště i materiál evakuovaný ze zámku zdejším pracovníkům. Požární jednotky balí hadice a připravují se k odjezdu.

Mikulovský zámek


Takový je ve stručné podobě scénář taktického cvičení integrovaného záchranného systému ke zdolávání požáru mikulovského zámku. Cvičení bude ve středu 2. července zahájeno v 10 hodin a je plánováno na dvě hodiny. Cílem je procvičit připravenost hasičů a dalších složek IZS na zdolávání požáru zámku při velkém množství návštěvníků a nedostatku vody k likvidaci ohně. Cvičení má prověřit také součinnost složek IZS s pracovníky Regionálního muzea v Mikulově při evakuaci lidí i inventáře zámku.

Cvičení se zúčastní přes 40 profesionálních a dobrovolných hasičů z osmi požárních jednotek, dále policisté, zdravotníci ze ZZS, strážníci Městské policie, pracovníci Regionálního muzea v Mikulově a odboru kultury Krajského úřadu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet